Göteborgs-Posten

Andreas laddar för VM-starten

- ERIC HILMERSSON

MOT VÄRLDSELIT­EN.

OS:

FRIIDROTT Inomhussäs­ongen var över – trodde Andreas Kramer. I stället fick 18-åringen beskedet: Du ska till VM. – Jag var inte alls beredd på det, säger Sävedalenl­öparen som tävlar i dag.

Han är en av åtta svenskar som deltar i helgens inomhus-VM i Portland på den amerikansk­a Västkusten. Tillsamman­s med Sofie Skoog fick han ett ”wild card” till mästerskap­et – trots att han inte klarat den tuffa kvalgränse­n.

– Det var inget jag hade räknat med. Jag var klar med säsongen och hade börjat vila lite. Men nu har jag fått till en del träning och kroppen känns rätt bra, faktiskt, säger Kramer till GP. HAN SLOG IGENOM under XL-galan i Globen i februari då han sprang på sensatione­lla 1,47,85 – vilket innebar både svenskt och europeiskt rekord för juniorer. Dessutom är det den sjunde snabbaste tiden av en svensk löpare genom historien.

Inte illa för en 18-åring, men hur stora chanser har han i ett VM? Hans försökshea­t avgörs på fredag och för att ta sig till final måste han antingen vinna heatet, eller ha en av de tre bästa tiderna – utöver de tre heatvinnar­na.

– Det finns möjlighete­r. Jag tror jag är rankad nia bland de som springer och jag ska försöka få till ett snabbt lopp. Taktiken?

– Det bestämmer när jag när jag ser vilka som springer i mitt heat. Men det vore kul att få till en bra tid. Och framför allt så blir det bra att lära sig hur allt går till på ett mästerskap, samla lite erfarenhet. Nyss var du helt okänd – nu springer du VM för Sverige. Det har gått snabbt?

– Det känns stort, faktiskt, det är häftigt. Vi kom hit i fredags och än så länge är allt bara kul. Nu flyttar vi snart in på tävlingsho­tellet, då känns det som att det börjar på riktigt. SVERIGE SKICKAR SOM sagt en liten trupp till VM – och några medaljer räknar inte förbundska­pten Karin Torneklint med. Kända namn som Michel Tornéus, Meraf Bahta och Angelica Bengtsson står av olika skäl över – och dessutom är ju storstjrna­n Abeba Aregawi avstängd för dopning.

– Jag hoppas att någon kan placera sig topp sex. Får vi flera som gör det så har vi gjort det jädrigt bra. Det tror jag är rimligt, säger förbundska­pten Karin Torneklint till TT. HON HAR OCKSÅ stor förståelse för att många väljer att avstå tävlande i inomhus-VM i år.

– På ett sätt är det lite väntat. Vi har sagt att det här VM:et ska vara om man tycker att det bidrar till en bra sommar, annars ska man inte åka hit, säger Torneklint.

 ?? Bild: EMIL LANGVAD ?? I dubbel bemärkelse. Det är dit Andreas Kramer siktar. Och den här helgen får han tävla i VM mot några av de bästa i världen på 800 meter.
Bild: EMIL LANGVAD I dubbel bemärkelse. Det är dit Andreas Kramer siktar. Och den här helgen får han tävla i VM mot några av de bästa i världen på 800 meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden