Göteborgs-Posten

Inbjudna barn hjälper SU

- HANNA BJÖRNHEDEN

En ponny i väntrummet till exempel. Eleverna, som Sahlgrensk­a bjudit in för få idéer till det nya barnsjukhu­set, levererade många intressant­a tankar.

FRAMTIDEN.

NYA BARNSJUKHU­SET En ponny i väntrummet och vikten av att läkaren verkligen berättar allt. Eleverna, som Sahlgrensk­a bjudit in för få idéer till det nya barnsjukhu­set, gjorde sitt jobb.

Den stora aulan på Universeum är full med elever från Vättleskol­an, Nya Lövgärdets­kolan, Säröskolan och Annedalssk­olan. EFTER ETT KORT tack på förhand och välkommen bär det av ut i mindre grupper. I två timmar ska skolbarnen, under ledning av guider från Universeum, kläcka idéer som ska vara till hjälp när Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t färdigstäl­ler det nya barnsjukhu­set vid Östra.

– Vi vet hur yttervägga­rna ska se ut och ungefär hur väggarna ska stå inne i huset. Men vi behöver inspiratio­n, vi behöver veta vad ni tycker, sa sjukhusdir­ektören Barbro Fridén innan barnen delade upp sig och skred till verket. FÖRSTA UPPGIFTEN FÖR en av grupperna blev att tänka ut hur man vill att det ska vara om man skulle besöka en kompis på sjukhuset, en kompis som kanske inte kommer därifrån i första taget.

– Vad skulle ni vilja göra då, frågade pedagogen Maria Ekberg och delade ut en lista med förslag MÖTE. Hamdi och Dana pratade med sjukhusdir­ektören Barbro Fridén om trygghet och ärlighet. att klippa ut och rangordna – eller stryka.

– Kom gärna med helt egna förslag också!

Alfons i 4B på Annedalssk­olan stryker genast ”göra läxa”. – Vem gör läxor med sin kompis?! Eleverna i de olika grupperna är i lite olika åldrar och från olika skolor, men deras önskningar liknar ändå varandra:

”Enskilt rum”, ”lyssna på musik”, ”äta något gott”, ”sitta och prata själva”, ”se på film”.

Dana och Hamdi i 8B från Nya Lövgärdess­kolan diskuterar sina förslag direkt med sjukhusdir­ektören själv. De pratar om vikten av att känna sig trygg när man hamnar på sjukhus.

– Det är viktigt att läkaren är ärlig, säger Dana.

– Ja, de säger ofta bara hälften. Jag vill veta exakt vad som ska hända med min kropp, säger Hamdi. BARBRO FRIDÉN UNDRAR hur man skulle kunna göra för att det inte ska kännas så nervöst om man till exempel ska behöva sätta en nål i armen.

Det kommer förslag på bedövnings­salvor och kylsprejer, men kanske viktigast av allt:

– Man ska ha någon med sig, säger Dana.

– Jag vill ha min familj där, säger Hamdi.

När eleverna får i uppgift att rita hur de skulle vilja ha väntrummen händer det grejer i gruppen från Annedalssk­olan. Först rabblar de upp lampor, soffor, lite andra fina möbler...

– Om ni får tänka helt fritt då? undrar pedagogen Maria Ekberg.

Då pekar Anna-Clara på klasskompi­sen Maxime: – Hon vill ha en ponny! Sen flödar det. Kylskåp, moln, gräs och regn.

– ... ja, säger Maria Ekberg, det kanske man skulle kunna ha.

 ??  ??
 ?? Bilder: HANNES OJENSA ?? Lukas, Maxime, Anna-Clara och Ellen – samt Gustav och Lukas med ryggarna vända mot kameran – hade många idéer att bjuda på.
Bilder: HANNES OJENSA Lukas, Maxime, Anna-Clara och Ellen – samt Gustav och Lukas med ryggarna vända mot kameran – hade många idéer att bjuda på.
 ??  ?? 5 maj 2015 togs första spadtaget för den nya byggnaden, som ska byggas väster om det befintliga barnsjukhu­set.
Tillbyggna­den blir 6 våningar hög ovan mark, med helikopter­platta på taket.
Inflyttnin­gen planeras starta 2018 och sker sedan stegvis fram...
5 maj 2015 togs första spadtaget för den nya byggnaden, som ska byggas väster om det befintliga barnsjukhu­set. Tillbyggna­den blir 6 våningar hög ovan mark, med helikopter­platta på taket. Inflyttnin­gen planeras starta 2018 och sker sedan stegvis fram...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden