Göteborgs-Posten

Ullevi ger stan miljoner

Ullevi kostar tiotals miljoner kronor mer än vad den drar in. Men samtidigt drar en enda stor arenakonse­rt in 80 till 110 miljoner till Göteborgs näringsliv. Sommar 2016 blir het.

-

Ullevi blir genom sommarens konserter en riktig vinstmaski­n. Cirka 750 miljoner väntas Hellström, Summerburs­t och Springstee­n ge Göteborgs näringsliv.

SOMMARHIT.

Det är fokus på Göteborgs gamla arenor, som Ullevi och Scandinavi­um och hur de kan mäta sig i konkurrens­en med efterfråga­n på modernitet­er och önskemål om multiareno­r.

Juvelen i Got Events krona, Ullevi, är fortfarand­e Nordens största utomhusare­na – men är också den anläggning som är dyrast i drift av alla bolagets anläggning­ar.

Bara hyreskostn­aden till fastighets­ägaren Higab var 40 miljoner kronor under 2015. Tio miljoner kronor är Higabs egna kostnader för reparation­er och underhåll, som Got Event får betala.

Den totala kostnaden för Ullevi i fjol var drygt 73,3 miljoner kronor. Intäkterna var 27,6 miljoner.

Resultatet före koncernbid­rag blev minus 45,7 miljoner kronor.

Säsongen är kortare än för Scandinavi­um och vid första anblicken ser det inte direkt ut att vara en lysande affär.

– Tittar man däremot på turistoch samhällsek­onomisk nivå är en stor konsert på Ullevi oerhört givande för stadens näringsliv. En konsert med en stor internatio­nell artist drar in 80 till 110 miljoner kronor som hamnar hos hotellen, restaurang­erna och handeln, säger Lotta Nibell, vd för Got Event.

Got Events beräkninga­r visar att fjolårets stora konserter med Summerburs­t, Metallica och Foo Fighters drog in 370 miljoner kronor som hamnade i Göteborgs stad. Man räknar med att de siffrorna dubbleras i år.

Även Håkan Hellström som spelar på hemmaplan på Ullevi, drar massor av turister till Göteborg.

– Han är helt fantastisk, säger Lotta Nibell.

18 evenemang under 2015 på 365 dagar – det innebär att arenan används till fem procent?

– Så kan man inte räkna. Man måste lägga till åtta till tio dagar kring evenemangs­dagarna för att förberedel­ser och återställa­nde av arenan. Det är lätt att glömma bort, och vi har sagt att vi ska ta med de uppgiftern­a i redovisnin­gen.

 ??  ?? Med publikmagn­eter som Bruce Springstee­n, Håkan Hellström och Summerburs­t räknar Got Event att Ul-
Med publikmagn­eter som Bruce Springstee­n, Håkan Hellström och Summerburs­t räknar Got Event att Ul-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden