Göteborgs-Posten

Långa straff för knarkliga

-

13 män dömdes i går till fängelse i den stora cannabis-rättegånge­n. Bland ligaledarn­a finns en 42-årig man bosatt i Göteborg, som basade över odlingar i Bohuslän.

KNARKODLIN­G Alla de elva åtalade männen i den gigantiska cannabis-odlarligan döms till fängelse. Längsta straffet får en av ligaledarn­a som döms till åtta år och fyra månader.

Odlarligan är troligen den största som sprängts i Sverige. Över 20 män, mestadels vietnamesi­ska medborgare, ingick i nätverket som odlade cannabis i sju hus i Bohuslän, Halland, Skåne samt i ett i Danmark.

Göteborgs tingsrätt ger åklagaren fullt stöd i vad han hävdat: ”Det har rört sig om välorganis­erad odling i närmast industriel­l skala för handel med narkotika i vinstsyfte.”

– Jag hade begärt lite längre straff för några av dem men i stort sett tycker jag domen är väldigt bra, säger kammaråkla­gare Håkan Larsson.

Den möjliga kapacitete­n har varit 700 kilo om året. Enbart i odlingshus­et utanför Lysekil fanns 570 cannabispl­antor när polisen slog till.

Mannen som får det längsta straffet är 42 år, bosatt i Helsingbor­g. Han bedöms ha organisera­t och styrt odlingarna i sex av de åtta husen. ETT AV DESSA var det tidigare skolhuset utanför Lysekil. Denna odling styrde han över tillsamman­s med en annan av ligaledarn­a: en likaledes 42-årig man, bosatt i nordöstra Göteborg. Denne döms till fem år och fyra månaders fängelse.

Skolhuset var kraftigt ombyggt och elen var tjuvkoppla­d förbi mätaren. Huset var kameraöver­vakat av polisen under lång tid och personerna som rörde sig kring det hade spanare efter sig och telefonern­a avlyssnade.

42-åringen från nordöstra Göteborg fälls också för överlåtels­e av sex kilo marijuana

CANNABISOD­LINGAR. till en lokal gängledare i Majorna. De träffades hösten 2014 flera gånger på en bänk vid Mariebergs­gatan. Vid ett tillfälle syns ett ”varuprov” vandra över till den yngre mannen, som i ett separat mål dömts till fängelse i två år och två månader.

42-åringen döms mot sitt nekande. Han har konsekvent hävdat att bilderna föreställe­r någon annan.

Två andra män, också betecknade som huvudmän, döms till fängelse i sex år och fyra månader respektive fem år och fyra månader. Den förstnämnd­e, som inte är vietnames, döms också för grovt vapenbrott.

Enligt polisen levererade odlarligan knark till flera kriminella gäng i Göteborg och bidrog därigenom till att hålla igång skjutninga­rna på stadens gator. NÅGRA AV ODLINGARNA har troligen startats redan under 2013. Helt säkert är att de var i full tillväxt under hösten 2014.

Den 2 december 2014 slog Göteborgsp­oliser, förstärkta med piketen och med assistans av dansk polis, till mot odlingshus­en och grep sammanlagt 27 personer.

Odlingarna fanns i den före detta skolan i Bohuslän, i Vallberga, Strövelsto­rp, Påarp, Helsingbor­g, Köpingebro, Skånes Fagerhult och i Naestved på Själland.

Ligan hade en strikt arbetsförd­elning med fyra män i toppen, därunder ett antal hantverkar­e och i botten männen som skötte om plantorna. De sistnämnda kallades av polisen ”barnarbeta­re” eftersom ligan i sin kommunikat­ion talade om cannabispl­antorna som just barn.

Fem av ”barnarbeta­rna” dömdes i somras till fängelse i mellan två och ett halvt och tre och ett halvt år, samt till utvisning.

Tre av männen i ligan har utvisats till Frankrike. FÖRUTOM DE ELVA dömdes i går också två män från Kungsbacka som köpt och hanterat narkotika som levererats till dem av helsingbor­garen som dömts till det längsta straffet. De får fängelse i ett år och tio månader respektive sex månader.

Åklagaren hade yrkat på utvisning för fem av de dömda männen. Tingsrätte­n konstatera­r att en av de fem har uppehållst­illstånd och anknytning till Sverige och därför inte kan utvisas. De övriga fyra utvisas inte heller då det finns en risk att de kan komma att dömas till döden i Vietnam.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? Bohuslän, Vallberga, Strövelsto­rp, Påarp och Helsingbor­g är några platser där odlingarna pågått.
Bild: LASSE EDWARTZ Bohuslän, Vallberga, Strövelsto­rp, Påarp och Helsingbor­g är några platser där odlingarna pågått.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden