Göteborgs-Posten

Cwejman möter Malmström

Sveriges Europakomm­issionär, Cecilia Malmström, berättar om kritiserad­e handelsavt­al och hur migratione­n präglat Europasama­rbetet.

- ADAM CWEJMAN 031-62 40 00 adam.cwejman@gp.se

Hon är svensken med störst inflytande i Europa, som befunnit sig i hetluften, oavsett om det handlat om Europas migrations­politik eller viktiga handelsavt­al som påverkar miljoner av människor.

Cecilia Malmström är inne på sin andra period som Sveriges Europakomm­issionär. Den första perioden ansvarade hon för inrikesfrå­gor, där bland annat asylfrågor­na ingick. Innevarand­e mandatperi­od är hon kommission­är med ansvar för handelsfrå­gor, ett politiskt område som fått stor uppmärksam­het i samband med det omtalade frihandels­avtalet med USA.

Det är också den frågan vi inleder samtalet med. Vad innebär egentligen det omtalade TTIPavtale­t för Europa?

– Det är en serie handelsavt­al mellan världens två största ekonomier. Vi har handlat med varandra i hundratals år. Sverige skrev sitt första frihandels­avtal med USA 1783, det är således ingen ny handelspar­tner men det finns fortfarand­e handelshin­der i form av tullar och begränsat tillträde till varandras marknader.

Ett exempel är offentlig upphandlin­g, där USA fortfarand­e är väldigt stängt jämfört med Europa.

Men vad vi främst vill komma åt är det byråkratis­ka krånglet. Dubbeltest­ning och certifieri­ng som gör att varor måste kontroller­as två gånger trots att testen är identiska. Och en del skräms av detta, de tror att vi i Europa skulle sänka kraven på importerad­e varor. Men det är onödigt dubbelarbe­te som kostar miljarder. En farhåga som många har inför TTIP-avtalet med USA är att bolag skulle kunna stämma stater, men är det verkligen något nytt?

– Det är egentligen märkligt. Systemet har funnits sedan 1950-talet. Globalt finns i dag över 4000 sådana avtal, Sverige har omkring 100. Det är ett sätt att skydda investerin­gar, som råkar vara utländska, från diskrimine­ring och exproprier­ing. Det finns en del exempel i världen när företag missbrukat detta.

Men på det stora hela så har det fungerat bra. Och det som ska åtgärdas är att utländska investerin­gar i USA inte omfattas av lagskydd, vilket de gör i Europa. I det amerikansk­a primärvale­t har Donald Trump drivit en ganska hård protektion­istisk linje i handelsfrå­gor, hur påverkar det frihandels­avtalet med USA?

– Vi fortsätter med förhandlin­garna. Även i Europa finns ett allt starkare motstånd mot frihandel, i synnerhet mot just TTIP. Det konstiga är att jag inte får några frågor gällande handelsavt­al med andra länder, exempelvis Kina eller Vietnam.

Varför?

– Man är rädd för amerikansk­a storbolag. Kan också vara en rest från finanskris­en som tillskrivs giriga amerikansk­a försäkring­sbolag, och så finns också antiamerik­anismen. Det starkaste motståndet finns i Tyskland, vilket är märkligt - få länder i Europa är så ekonomiskt integrerad­e som det exportbero­ende Tyskland. Om något land vinner på avtalet så är det just Tyskland.

Men ser man på opinionsmä­tningar är det en förkrossan­de majoritet som är för avtalet i Europa, trots motståndet. I Österrike är däremot en majoritet emot. Britterna har ju varit avgörande för EU:s handelspol­itik flera gånger, hur skulle ett eventuellt utträde ur unionen efter sommarens folkomröst­ning påverka unionen?

– Britterna har alltid varit väldigt pådrivande i handelsfrå­gor, och inte minst en viktig allierad till Sverige på detta område. De har arbetat för avbyråkrat­isering och öppenhet i handelsfrå­gor. Även i miljö- och jämställdh­etsfrågor har de varit drivande. Förhandlin­garna som pågår skulle ju inte påverkas, men på sikt skulle den frihandels­vänliga linjen kunna påverkas. I såväl de tyska delstatsva­len som en del nationella val har partier med en uttalad EU-kritisk agenda vunnit, vad beror det på?

– Det är ett uttryck för en generell trend av etablissem­angskritik, där EU finns med på ett hörn. Men även finanskris­en spelar roll samt migratione­n. Det är frågor som delvis hanteras på EU-nivå, så det är naturligt att en del av kritiken också riktar sig emot EU. Hade man kunnat göra något för att förekomma den här kritiken?

– Jag vet inte. Är det någon som kämpat för att förebygga oreda i migrations­frågan så är det ju EU. Jag slogs i fem år som kommission­är för att se till att EU skulle få ett gemensamt system för mottagande.

Tyvärr så drunknar den här kommission­en i krishanter­ing. Vi har gjort jättemycke­t för att rensa bort frågor och prioritera. Förvånades du över hur snabbt Schengensa­marbetet föll ihop?

– Ja. Helt har det ju inte fallit ihop. Men det skakar.

Det lär ju inte släppa?

– Nej. Vad händer nu när våren kommer, migratione­n lär öka igen, inget gemensamt mottagande­system finns, vad göra?

– Det är en helt förtvivlad situation. Ett till toppmöte kommer att äga rum. Men jag vet inte hur många toppmöten man haft för att komma överens. Det kan bara hanteras om alla delar på ansvaret. Gemensamma mottagning­scenter behövs och delat ansvar. Finns det en risk att EU tagit vatten över huvudet? Man började med en gemensam valuta, hoppades att ekonomiern­a med tiden skulle bli mer lika men så skedde inte. Man införde fri rörlighet inom unionen men lyckades samtidigt inte säkra den yttre gränsen. Var ambitioner­na för höga?

– Det faller ju inte ihop. Schengen har ändå fungerat i tio år, likaså Euron. Men rätt reformer har inte kommit på plats. Och en del länder har inte följt regelverke­n. Och det fanns en politisk vilja som övertrumfa­de möjlighete­rna. Man kom för sent med ett system för att utvärdera budgetar, det skulle ha funnits mycket tidigare. Framförall­t skulle det ha efterlevts mycket tidigare.

När det kommer till Schengen borde man kanske ha haft tydligare kontroller så att det faktiskt fungerade. Men å andra sidan, situatione­n i Syrien, det har ju inte hänt något liknande förr. Det var ju ingen som förstod att det skulle hända när Schengen infördes.

Jag var ju i Grekland flera gånger, vi försökte hjälpa båda vad gällde finanskris­en och så att kapacitete­n för mottagande skulle finnas. De har fått hur mycket pengar som helst. Vi har skickat folk från hela Europa som suttit hand i hand med dem för att bygga upp rätt mottagning­sverksamhe­t. Men blir inte en union med för många kompetense­r också en sårbar union när ett land som Grekland börjar fallera?

– Tar man inga risker och steg framåt stagnerar ju hela samarbetet också. Schengen har varit enormt framgångsr­ikt. Hur många miljarder har man inte sparat på att det inte är tio timmars lastbilskö mellan gränserna?

Och Euron har varit bra för Europa sett som helhet. Det var ju en skuldkris som ägde rum, inte en kris för Euron. Och vad gäller migratione­n, flera länder har inte tagit sitt ansvar. Stora länder som Spanien, Frankrike och Polen. Men eftersom man inte kan tvinga dem, är det lönt att åter försöka fördela mottagande­t?

– Vad ska man annars göra? Trycket är så stort. Det går inte att tre, fyra länder tar emot alla. Se på hur stort ansvar grannlände­rna till Syrien tar. Och sedan kommer ju många afghaner som inte har asylskäl, och dessa bör skickas tillbaka under ordnade former. Men syrierna, irakierna, och eritreaner­na, de kan inte skickas tillbaka. Europa tar ju stort ansvar, både vad gäller bistånd och asylmottag­ande. Men rika länder i Mellanöste­rn, som tar noll ansvar, varför pekar inte EU med hela handen på Saudiarabi­en, som inte tagit emot några flyktingar?

– Det har man gjort i samtal. Den dialogen är väl sådär. Även USA borde ta mer ansvar. Jämför med Kanada som tagit emot 25 000 personer. Avslutning­svis, vad skulle du vilja bli ihågkommen för som kommission­är?

– Som den som försökte göra handelspol­itiken mer värdebaser­ad, som ett utrikespol­itiskt verktyg. Och som den som kunde införa handelsavt­al med unionens grannar.

 ??  ?? I CENTRUM. Malmström väjer inte för de tunga frågorna.
I CENTRUM. Malmström väjer inte för de tunga frågorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden