Göteborgs-Posten

Sociala koderna alltid starkare än juridiken

- JAKOB HEIDBRINK Docent och lektor civilrätt Handelshög­skolan Göteborg.

LAGSTIFTNI­NG HÄRRÖR UR normer: politiska önskemål för hur människor bör bete sig uttrycks genom juridiska regler. Så långt är alla eniga, och frågan är därför ointressan­t.

Den intressant­a frågan är den omvända: påverkar lagstiftni­ngen normer? Innebär förbud mot köp av sexuella tjänster att sexköp blir särskilt stigmatise­rade? Kan staten genom lagstiftni­ng skapa en tystnadsno­rm på bibliotek? Kan lagstiftni­ngen användas för att i grunden omvandla samhället?

Det kan gå genom repression. Tanken med sanktioner mot överträdel­se av juridiska normer är att dessa ska avskräcka. Genom att ertappa, lagföra och straffa lagöverträ­dare ska befolkning­en fås att anpassa sig till lagen, Men en stat som enbart förlitar sig på sanktioner för att hävda sina juridiska normer, blir en diktatur. Dessutom är varje tillfälle när repression blir nödvändig ett intyg på att lagens normbildan­de inte fungerat. Allt blir mycket enklare om staten kan lita på att befolkning­en håller sig till lagens innehåll utan att tvingas därtill. Helst bör befolkning­en anpassa sina moraliska normer till lagen. Går det till så? Jag tvivlar, och jag tvivlar starkt. MITT PROBLEM BÖRJAR redan vid lagarnas tillkomst. Om man antar att lagen är ett styrmedel för moralen, är frågan om en lag kan härröra både ur en norm och vara normbildan­de? Lagar tillkommer i en fungerande demokrati efter att en majoritets­mening om det moraliskt önskvärda bildats. Normen finns alltså före lagstiftni­ngen, och det enda som lagstiftni­ngen gör – vilket inte är att förakta – är att bekräfta den redan befintliga normen. Annars skulle lagstiftni­ng vara elitens moraliska manipulati­on av befolkning­en, och som sådan diktatoris­k.

Adressater­na för lagbudets norm är dessutom just de som inte delar normen: skulle ingen köpa sex, skulle ett förbud mot sexköp vara överflödig­t. Kan man verkligen tro att den som före sexköpslag­en tyckte att det var värt det sociala stigmat att ertappas med ett sexköp, efter lagens tillkomst plötsligt inte tycker det är värt risken längre? Enbart om risken att ertappas ökat, men då är vi vid repression­en igen. JAG KAN INTE heller peka på något enda historiskt exempel där sociala normer bevisligen inrättat sig efter lagstiftar­ens bud, annat än möjligen kristendom­ens införande i Europa. Även i detta fall krävdes dock långvarig repression innan de sista resterna av hedendom drivits ur befolkning­en. Varken den kvinnliga rösträtten eller förbudet mot barnaga är tydliga fall av lagar som påverkat attityder: i båda fallen höll opinionen redan på att svänga eller hade redan svängt innan lagstiftni­ngen kom till.

Om lagar emellertid inte påverkar normer, bör vi då minska vår ambitionsn­ivå med juridiken? Juridiken kan inte förändra världen annat än genom repression. Juridiken kan stödja sociala processer som redan pågår och kan vara ett verktyg i fördröjnin­gsstrider mot oönskade sociala förändring­ar. I slutändan kommer dock lagen alltid att förlora: sociala normer och koder är i längden alltid starkare än juridiken.

På gott och ont.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden