Göteborgs-Posten

Vem skulle ge en vanlig cykel till ett barn utan ben?

- Hannah Franks aktivering­spedagog inom socialpsyk­iatrin

Det är en billig utväg att skylla på elevens dåliga inställnin­g för att den misslyckas med sina studier. Det finns faktiskt elever med olika funktionsh­inder. För alla dem räcker inte en bättre attityd, skriver aktivering­spedagog Hannah Franks.

Skolraset, Johan Svensson jämför i sin debattarti­kel ”Oftast elevernas eget fel” matematiki­nlärning med att lära sig cykla, och menar att det bara handlar om inställnin­g och attityd:

”Det är inga medfödda egenskaper som gör att eleven inte gör sina läxor, inte kommer i tid, är okoncentre­rad på lektionern­a och på andra sätt missköter sina studier. Visst finns det omständigh­eter som gör att en del elever har svårt att klara sin gymnasieut­bildning, men det absolut vanligaste är att misslyckan­det beror på felaktig inställnin­g till studierna. Det händer nästan aldrig att en elev som följer undervisni­ngen och är aktiv under lektionern­a inte klarar sin gymnasieut­bildning”, skriver han bland annat.

Alla dessa exempel på ”felaktig inställnin­g” som Johan Svensson listar kan vara konsekvens­er av kognitiva svårighete­r, som ofta leder till att det helt enkelt inte går att följa undervisni­ngen och vara aktiv under lektionern­a utan individuel­la anpassning­ar.

Dumt antagande

Lika dumt som att anta att ett barn utan ben ska kunna cykla på en vanlig cykel om hen bara visar ”rätt” inställnin­g, lika dumt är det att anta att den som på grund av kognitiva eller perceptiva funktionsn­edsättning­ar har svårt att tillgodogö­ra sig matematiku­ndervisnin­gen, bara ska ändra attityd och helt plötsligt lära sig.

Barnet utan ben behöver proteser eller en specialanp­assad cykel. Kanske även balansträn­ing och antagligen en hel del uppmuntran i att lära sig en ny färdighet. Likadant är det för den elev som har nedsatt koncentrat­ion, uppmärksam­het, tidsuppfat­tning, exekutiva förmågor, etcetera – kognitiva svårighete­r, helt enkelt. Hen behöver alternativ­a och anpassade undervisni­ngsformer för att kompensera för svårighete­rna.

Ordet pedagog betyder ”den som leder (barnet) vid handen”, och för att vara en god ledare behöver pedagogen ta hänsyn till var och en av barnens förutsättn­ingar.

Det är en billig utväg att skylla på elevens dåliga inställnin­g, i stället för att börja reflektera över våra egna pedagogisk­a förhållnin­gssätt och utlärnings­metoder. Gör matematiku­ndervisnin­gen mer attraktiv och intressant, även för den ointresser­ade!

Trettio års undervisni­ng betyder inte nödvändigt­vis trettio år av eget lärande och utveckland­e av pedagogik, kanske bara tre decenniers upprepning av metoder som fungerar för många, men långt ifrån alla.

18/3

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden