Göteborgs-Posten

SIG SJÄLVA Fakta: Ur anmälan till Ivo

-

Humanity placerat en pojke i det anmälda familjehem­met. Camilla Oit är chef för enheten för ensamkomma­nde barn. Hon är ny på sin tjänst och tycker inte hon kan säga något om det som hänt.

– Jag kan inte uttala mig om det här specifika ärendet eller företaget. Men kommer det fram något som gör att man inte kan godkänna, så gör vi omplacerin­gar, säger hon. DET ÄR ENDAST Borås kommun som uppmärksam­mat Ivo på missförhål­landena. Borås har gjort det även andra borde ha gjort, enligt Maria Björklund på Ivo.

– Eftersom vi inte kände till vilka andra kommunerna som placerat barn i familjehem­met såg vi att det bästa var att skicka en orosanmäla­n till Angereds socialtjän­st eftersom familjehem­met ligger där, säger hon.

Familjehem­sföretaget NA Humanity bildades i höstas. På sin hemsida skriver de att de har ”gedigen kunskap av att arbeta med målgruppen ensamkomma­nde flyktingba­rn, utifrån mångårig erfarenhet av socialt arbete”. Utdrag ur anmälan från socialtjän­sten: Familjehem­sföräldrar­na bor inte där och NN vet inte ens om de bor i Göteborg. Han säger att de kommer varannan vecka. Då lämnar de billig mat till ungdomarna och går sedan därifrån. NN säger att ungdomarna tar hand om sig själva, de sköter hemmet, matlagning­en och tvätt själva. Familjehem­met mörkar att det bor fler barn i hemmet, de skickade ut två av dem då god man kom, och sa att god man inte får veta att de bor där. NN säger att familjehem­sföräldrar­na inte har bott i hemmet alls sedan han flyttade dit. NN säger att det har gått dagar utan att ungdomarna fått mat och han har bara fått 150 kr från familjehem­met sedan han flyttade dit i november. Han har fått lite begagnade kläder men har inga vinterkläd­er. NN har på sig tygskor, mjukisbyxo­r och en tunn tröja och tunn jacka.

GP ringer upp styrelseor­dförande till företaget för att den ska få ge sin version av vad som hänt. Men de vill inte tala med GP.

– Jag har ingen kommentar och är inte intressera­d av att prata med någon tidning. NA HUMANITY HAR uppgett att de betalar 16 000 kronor i månaden per barn till familjhems­föräldrarn­a samt en omkostnads­ersättning för barnet på 7 000 kronor till familjehem­met. NA Humanity fakturerar de kommuner som anlitar dem med 1 900 kronor per dygn och barn. På 30 dagar blir det 57 000 kronor.

 ?? Bild: STEFAN BERG ?? företaget har visat på stora brister, enligt en anmälan till Ivo.
Bild: STEFAN BERG företaget har visat på stora brister, enligt en anmälan till Ivo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden