Göteborgs-Posten

Backaundan­taget ännu inte på plats

-

INSTÄNGD.

TRÄNGSELSK­ATT Förr åkte han till Bäckebol och handlade, men nu stannar Göran Johansson i Brunnsbo. Backaundan­taget har han gett upp hoppet om.

Före valet 2014 lovade båda blocken att det så kallade Backaundan­taget skulle införas. Nu har ett och ett halvt år gått, men än har inget hänt.

– Jag tror aldrig att det kommer att genomföras. De bara förhalar det, säger Göran Johansson, som bor i Brunnsbo.

Före trängselsk­atten åkte han och särbon oftast till Bäckebol när de skulle handla. Nu promenerar de till Brunnsboto­rget även om de inte hittar allt de behöver här.

– Jag tycker att trängselsk­atten är så grymt orättvis. Jag blir bara irriterad över att åka till Bäckebol. ATT BACKABORNA KOM i kläm när betalstati­onerna placerades ut är ingen nyhet. Redan 2013 inleddes ett omfattande dialogarbe­te och 17 förslag till lösningar togs fram. Både de boende och kommunen fastnade för det som kallades alternativ H, vilket innebar att de som är skrivna i området skulle slippa betala när de passerade sina hemmastati­oner.

Och före valet 2014 lovade politiker av alla färger att lösa frågan.

Sedan dess har inget hänt.

När GP träffade infrastruk­turministe­r Anna Johansson (S) för närmare ett år sedan sa hon att rättsläget var lite oklart och att det skulle ta ”ett tag” innan Backaundan­taget var på plats. Sedan dess har moderatpol­itikern Lars Hjälmered tagit upp frågan i interpella­tioner till finansmini­ster Magdalena Andersson (S) vid två tillfällen – i maj och i november förra året. Båda gångerna har svaret blivit ungefär det samma: att det är angeläget att hitta en lösning och att regeringen försöker lösa frågan skyndsamt.

Nu har han ställt frågan en tredje gång och i nästa vecka väntar en ny interpella­tionsdebat­t.

– Egentligen borde de leverera någonting nu, men jag tror inte att de gör det, säger han. Varför är det här viktigt?

– De som bor i Backa är inlåsta. Den effekten finns inte på andra håll i staden.

Men det handlar också om återupprät­ta trovärdigh­eten för alla politiker, säger Lars Hjälmered.

– Den samlade politiken står på minus i den här frågan. Här gavs ett konkret löfte. Det är viktigt att det infrias. MEN LÖFTET KOMMER inte att infrias den här gången heller. Magdalena Anderssons pressekret­erare Fredrik Kornebäck säger till GP att frågan fortfarand­e är under beredning. Nu är ambitionen att det ska komma ett besked under våren.

Och när det väl kommer ett besked lär det heller inte bli det Backaborna helst hade velat se. Alternativ H avvisades av lagrådet eftersom det ansågs strida mot likställig­hetsprinci­pen, som säger att ingen får särbehandl­as på grund av bostadsort.

– Det finns andra undantag i skattelags­tiftningen, så jag vet inte riktigt varför det är omöjligt. Men det är svårt att sätta sig upp mot juristerna, säger Johan Nyhus, som beklagar att alternativ H valts bort.

Han säger att det nu tycks vara alternativ G regeringen skissar på och signalen han fått är att det kommer att ske någonting ”i närtid”. Vad tycker du om att det tar sådan tid?

– Det är jättetråki­gt och jag vet inte riktigt vad det beror på. Vad säger du om det till dina partikolle­gor på riksplanet?

– Jag har hela tiden sagt att vi förordar den lösning Backaborna vill ha. Jag har också framfört att jag vill ha tempo i den här frågan. Det är olyckligt att det dragit ut på tiden.

Att alla ändringar, stora som små, måste passera regeringen gör systemet med trängselsk­att väldigt trögt, tycker Johan Nyhus.

– Det är rimligt att kommunerna får ett större mandat.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVAL ?? Vart Göran Johansson, som bor i Brunnsbo, än ska åka tvingas han betala trängselsk­att.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVAL Vart Göran Johansson, som bor i Brunnsbo, än ska åka tvingas han betala trängselsk­att.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden