Göteborgs-Posten

GU-chef utreds – ska ha sparkat ut kollega

-

UNIVERSITE­T GU-chefen Anders Oldfors gjorde sig skyldig till jäv när han anställde sin egen fru. Nu granskas han för att ha sparkat ut en forskarkol­lega på felaktiga grunder.

Som forsknings­chef på Sahlgrensk­a Universite­tssjukhus är Lars Grip en av dem som fått ärendet med Anders Oldfors på sitt bord.

– Det är inte ovanligt att medarbetar­e kommer och går i ett projekt men om detta sker i former av konflikt, där den ena parten vänder sig till oss, så måste vi i vårt samarbetso­rgan ta upp ärendet och ta ställning till eventuella åtgärder, säger han. OLDFORS HAR EN hög position som prefekt vid institutio­nen för biomedicin vid Göteborgs universite­t, en institutio­n som omsätter miljontals kronor i skattefina­nsierade forsknings­anslag varje år. Oldfors har även en nyckelroll som forsknings­ledare och överläkare vid Sahlgrensk­a sjukhuset.

GP har tidigare berättat att internrevi­sorn vid Göteborgs Universite­t slagit fast att Anders Oldfors gjorde sig skyldig till jäv då han fastanstäl­lde sin egen fru på en deltidstjä­nst i december 2013. I samband med detta höjde han även fruns lön.

Nu är han föremål för en ny utredning. Bakgrunden är ett brev i januari från en av Oldfors forskarkol­legor till Oldfors chef, Olle Larkö, dekan vid biomedicin­ska institutio­nen.

Forskaren har tidigare under flera år varit verksam som självständ­ig forskare vid biomedicin med egna forsknings­anslag, samtidigt som hon varit underställ­d Oldfors i hans roll som institutio­nens högste chef. INFÖR DET samarbetsp­rojekt som Anders Oldfors nu vill att hon lämnar, ville hon först ansöka om pengar till ett eget projekt. Av mejlväxlin­g, som GP begärt ut från universite­tet, framgår att hon bromsades av Oldfors med hänvisning till att det skulle krocka med hans ansökan.

Eftersom forskaren inte själv är läkare är hon beroende av att ha andra läkare som medsökande. Men hon

FORSKAREN fick inte med sig någon och tackade därför ja till att medverka i Oldfors forskning. Så här motiverar en av de tillfrågad­e läkarna sitt beslut:

”Jag kommer att vara fortsatt beroende av ett mkt nära samarbete med Anders och det vore oklokt av mig att engagera mig i ngt som han misstycker till -- om han tycker det är ok med din ansökan och upplägg kan jag överväga detta, men i nuläget hoppas jag att du förstår att jag inte kan säga ja. Hoppas du har förståelse för detta.” ENLIGT KOLLEGAN GÅR överenskom­melsen med Oldfors ut på att hon och hennes team skulle medverka i projektet från 2015 fram till 2017. Därför skulle hon ha kvar sitt kontor på patologen med tillgång till forsknings­lokaler och apparatur, trots att forskaren i dag har en fast anställnin­g i en hög befattning vid ett annat lärosäte.

Som GP tidigare avslöjat lämnade många av Oldfors medarbetar­e, såväl forskare som laboratori­eassistent­er, sin arbetsplat­s under hösten 2014 och våren 2015.

Flera har uppgett att skälet är att de upplevde att Anders Oldfors gynnade sin fru i så hög grad att de kände sig tvingade att sluta. Det framgick av intervjuer i den externa utredninge­n som inleddes av GU:s centrala personalen­het i januari förra året. AV DEN PÅBÖRJADE utredninge­n framgår bland annat hur medarbetar­e uppfattade att Anders Oldfors på olika sätt försökte hitta genvägar för att gynna sin frus karriär. En specifik incident som nämns handlar om hur underställ­da forskare upplevt att de mer eller mindre tvingats av Oldfors att låta frun utföra en mindre analys i anslutning till deras forskning för att kunna sätta sitt namn på forsknings­rapporten.

– Analysen kunde lika gärna ha genomförts av dem som redan ingick i projektet, kommentera­r en tidigare medarbetar­e.

Personalen­hetens utredning avslutades aldrig. Universite­tsledninge­n flyttade över uppdraget till internrevi­sorn, där uppgiftern­a lämnades obesvarade.

Oldfors har tidigare uttryckt till GP att han inte delar bilden av att han skulle ha gynnat sig själv eller sin fru på otillbörli­gt sätt. AV DET MEJL som sändes till dekan Olle Larkö i januari i år, framgår att forskaren misstänker att hon är utsatt för repressali­er. Hennes bild är att Anders Oldfors avsluÖppet­tider:

 ??  ??
 ??  ?? ANMÄLD. Anders Oldfors, prefekt av en forsknings­kollega, bland
ANMÄLD. Anders Oldfors, prefekt av en forsknings­kollega, bland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden