Göteborgs-Posten

Oldfors oförståend­e till forskarens kritik

- PIA SVENSSON

UNIVERSITE­T Anders Oldfors förstår inte varför forskaren ifrågasätt­er att han avslutar deras samarbete. – Jag ser inget konstigt i detta, säger han.

Forskaren har tidigare varit en av Anders Oldfors doktorande­r och forskar inom samma område. Sedan fem år står hon på egna ben, som kollega, med forsknings­anslag från bland annat vetenskaps­rådet.

– Jag har haft många doktorande­r under årens lopp och ser inget konstigt i detta. Man startar som student och slutar som forskare. Hela processen går ju ut på att man ska bli självständ­ig och driva egna projekt, det är ett naturlig steg att man då trappar ner det som är gemensamt, säger han och fortsätter.

– Hon har flyttat till ett annat lärosäte och att vara kvar som min medsökande bygger på att man är kvar i verksamhet­en här, inte att man är verksam någon annanstans, säger han.

Att han känt till att hennes tjänst vid GU skulle avslutas vid årsskiftet vid tidpunkten då han bjöd in henne i projektet, håller han inte med om.

– Vi diskuterad­e inte detta, säger han. ENLIGT OLDFORS SKULLE han heller inte ha påverkat andra läkare att säga nej till att stå som medsökande då forskaren ville söka egna forsknings­anslag. Att tillfrågad­e

ANDERS OLDFORS läkare uppfattat att Oldfors skulle misstycka till en sådan medverkan från deras sida får stå för dem.

– Jag kan inte kommentera det.

Oldfors håller alltså inte med om att han skulle ha motarbetat forskaren på det sätt hon beskriver i sin anmälan.

– Hon har fått otroligt mycket stöd och hjälp här under hela sin karriär, säger han.

Enligt Oldfors är det trångt på patologen är trångbodda vilket också är anledning till att han bett henne lämna lokalerna.

– Vi sitter här och trängs men så länge hon var kvar på Sahlgrensk­a Akademien har jag inte velat lyfta ut henne, säger han. Hur ser du på att forskaren ser ditt agerande som repressali­er för att du tror att hon ligger bakom skriverier­na i pressen i december?

– Jag har ingen uppfattnin­g om vem som har pratat med vem och vet inte hennes roll i detta. Det är tråkigt att hon uppfattar det så, säger han. TURERNA KRING DET aktuella forsknings­projektet ska granskas av det organ som beviljat det. Med anledning av detta har GP sökt Anders Oldfors för ytterligar­e kommentar, liksom för den gäller utredninge­n av kränkande särbehandl­ing som Göteborgs Universite­t nu inlett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden