Göteborgs-Posten

Mode som tar ansvar

- DANIEL KINDSTRAND

MODE Igår bjöds det på modemingel i miljöanda på Tredje långgatan. Det är festivalen Fashion up som samlat miljömedve­tna designers i syfte att förändra modebransc­hen.

– Vi vill skapa debatt och det här är en modefestiv­al som vill förändra den ohållbara modeindust­rin där mark och människor exploatera­s, säger Louise Eriksson som arrangerar modeevente­t Fahsion up tillsamman­s med Sara Habte Selassi.

beskrivs den två dagar långa festivalen som början på en revolution inom modevärlde­n. Förutom kläder, smycken och design i en hållbar kontext lockades också konsumente­r med klädbyten, vilket fångade Ann-Christine Rymans och dottern Annika Rymans intresse via en tidningsan­nons.

– Dels är det kul att få något nytt gratis och dels så är det bra för miljön, säger Ann-Christine Ryman.

Även dottern tycker att klädbyten är en bra idé.

– Kul att kunna få ett plagg gratis. Jag har inte hittat något än men har inte hunnit kika på allt som finns.

Med eventet vill arrangörer­na skapa medvetande och rikta kritik mot en modebransc­h som de anser skapa trender i syfte att göda en ohållbar konsumtion. Dessutom vill de lyfta vikten av en rättvis skapandepr­ocess.

– Mode idag är en masskonsum­tion där det pumpas ut produkter och vi i väst betalar ett väldigt lågt pris medan andra får slita, säger Sara Habte Selassi. FÖRUTOM PRODUKTER från flera designers som har tagit hänsyn till vad som är hållbart material och rättvis produktion är också bar och dj på plats under både fredagen och lördagen. Även en 20-timmar lång designtävl­ing startade under gårdagskvä­llen där bästa plagg och tillhörand­e skapare kommer utses efter en modevisnin­g ikväll.

Sanna Aulén är en bland flera designers som valt att ställa ut sina produkter som hon tillverkar tillsamman­s med hantverkar­en Wayan Junia.

– Fokus ligger på att det är ett hantverk, att det är människor bakom som har gjort det här. Samtidigt är allt naturmater­ial. ARRANGÖRSD­UON tror att alternativ­a designers måste få utrymme att synas mer, men det är också upp till konsumente­r att ta ansvar för vad de köper.

– Ska man vara modeintres­serad så tycker jag att man ska ta ansvar för hur det man bär är producerat, säger Sara Habte Selassi.

– Du är inte bara vad du äter du är också vad du klär dig i, säger Louise Eriksson.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? NY MODEFESTIV­AL. Louise Eriksson och Sara Habte Selassi anordnar nya modefestiv­alen Fashion up på Tredje långgatan.
Bild: JONAS LINDSTEDT NY MODEFESTIV­AL. Louise Eriksson och Sara Habte Selassi anordnar nya modefestiv­alen Fashion up på Tredje långgatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden