Göteborgs-Posten

Efter snökaoset: Miljoner i ersättning

- KARIN JANSSON

VÄSTTRAFIK Snöovädret den 19 januari lamslog kollektivt­rafiken i Göteborg. Hittills har Västtrafik betalat ut 1,7 miljoner kronor för spårvagnar och bussar som aldrig kom den morgonen, vilket är den största ersättning­ssumman hittills i trafikföre­tagets historia.

Det har nu gått 60 dagar sedan Göteborgar­na vaknade upp till ett snöoväder som inte minst märktes av i stadens kollektivt­rafik. Under stora delar av morgonen och förmiddage­n stod trafiken helt stilla. Något som resulterad­e i att mängder av människor i stället fick pulsa till jobb och skola. I DAG ÄR sista dagen som resenärern­a kan ansöka om ekonomisk ersättning från Västtrafik. Enligt företagets resegarant­i gäller kompensati­on för den som blivit mer än 20 minuter försenad. Hittills är summan uppe i 1 750 000 kronor, vilket också är det mesta som Västtrafik betalat ut för en enskild dag, skriver Mölndals-Posten.

– Det är väldigt mycket pengar för en och samma händelse. Vi har nu sett toppen av alla ärenden och de flesta ansökninga­rna kom in strax efter att det hade inträffat, säger Jens Holmberg, pressinfor­matör på Västtrafik. Han tillägger att över tio tusen personer har hört av sig om att de blev försenade den morgonen. VÄSTTRAFIK TITTAR NU på hur man hanterade situatione­n och vad som borde ha fungerat bättre. Bland annat ska man se över datasystem­et.

– Det största problemet var att det inte fanns någon informatio­n ute i trafiken den dagen. Den informatio­n vi gick ut med stämde inte. På hållplatse­rna kunde det stå att vissa bussar eller spårvagnar skulle komma, vilket de ju inte gjorde. Sen handlar en sådan här dag såklart om att samarbeta med kommunen och Trafikverk­et som ju sköter väghållnin­gen. Vi behöver kunna komma fram med våra fordon, säger han.

Det föll knappt tre decimeter snö över Göteborg natten till den 19 januari, vilket är det högst uppmätta snödjupet i området på elva år. EN ANNAN HÄNDELSE i år som känts av i Västtrafik­s budget är branden i ett teknikhus i Olskroken den 13 februari. Något som orsakade stopp på flera tågsträcko­r mellan bland annat Göteborg, Uddevalla och Trollhätta­n.

– Under en treveckors­period har tågtrafike­n varit påverkad av detta vilket också gjort att vi fått betala ut en hel del i ersättning, där är vi hittills uppe i 750 000 kronor, säger Jens Holmberg. Har ni nått taket nu för vad ni kan betala ut i ersättning­skostnader?

– Det har vi inte. Vi har ju en budget för resegarant­i och utbetalnin­gar på cirka tolv miljoner årligen. Vi får se hur det ser ut när året är slut, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden