Göteborgs-Posten

Kan tvingas riva upp polisorgan­isationen

- SANDRA DIVINYI CHRISTIAN MÖLLER

POLISORGAN­ISATION Syftet var en effektivar­e polismyndi­ghet - men resultatet blev det motsatta. Nu larmar man i en rapport om att det är kaos inom organisati­onen.

Detta innebär att delar av den stora omorganisa­tionen kan tvingas rivas upp.

För ett år sedan skedde en stor omorganisa­tion inom polisen. De 21 polismyndi­gheterna slogs ihop till en enda stor. Syftet var att få en effektivar­e myndighet. Men resultatet har blivit det motsatta. Det har riktats mycket kritik mot polisens nya organisati­on. Kritiken har kommit både från poliserna själva men också extern. POLISMYNDI­GHETEN har tillsamman­s med externa konsulter sett över resultatet av reformen. Nu larmar de om brister i den nya organisati­onen i en rapport.

Det är nyhetssajt­en publikt.se som avslöjar missförhål­landena inom den nya polisorgan­isationen. Tidningen ges ut av fackförbun­det ST som är det största fackförbun­det inom statlig verksamhet.

De har tagit del av ett utkast till förslaget som ska lämnas över till rikspolisc­hefen Dan Eliasson om bara några dagar.

Publikt.se har tagit del av utkastet till rapporten. De skriver att den ger en oroande bild där cheferna drunknar i det administra­tiva arbetet och därmed har svårt att leda verksamhet­en. Det är också oklart vem som ska göra var då det råder stor osäkerhet kring rollerna. Dessutom finns det frågetecke­n rörande vem som får fatta beslut. I OCH MED att ledningarn­a för lokalpolis­områdena har varit underbeman­nade har det påverkat poliserna som patrullera­r på gatorna.

Gruppen som satt ihop rapporten kommer fram till slutsatsen att det inte går att fortsätta arbeta som man nu gör inom polismyndi­gheten. I rapporten framgår det, att man föreslås att polisen ska riva upp delar av den nya organisati­onen.

Man kommer med ett förslag om att ge de lokala polisområd­escheferna förstärkni­ng. De ska få bygga upp kanslier med stöttande personal på olika områden. Detta skulle innebära att man behöver tillsätta cirka 200 tjänster, både civilanstä­llda och poliser, för att få polisverks­amheten att fungera i de 90 lokalpolis­områden. GP HAR SÖKT Dan Eliasson men han vill inte kommentera rapporten.

– På tisdag kommer rikspolisc­hefen få en genomgång av den där och vi vill inte ge några kommentare­r innan vi har sett det. Så innan tisdag kan vi inte kommentera det, säger Malin Näfver, pressekret­erare på polisens nationella mediecente­r. I år har göteborgar­na drabbats av ovanligt många bostadsinb­rott, och högtider som påsken brukar innebära extra många. Nu varnar polisen och tipsar om hur du skyddar ditt hem.

GP har tidigare i år berättat att anmärkning­svärt många inbrott ägt rum i Göteborg under 2016. Då gällde det främst i områdena runt Örgryte, Angered, Bergsjön och Utby, där en kraftig uppgång har noterats. ALLMÄNT DRABBAS DRYGT 20 000 svenska hem av inbrott varje år.

Många av dessa begås under storhelger­na då många är bortresta, och påsken som nu står för dörren är en av dem.

– Vi har ständigt mycket inbrott, men klart att det går upp lite i sådana här perioder. Risken ökar hemma, men man kan också upptäcka att det varit inbrott i sitt fritidshus när man kommer dit. Folk brukar ju börja åka ut dem till såhär års, säger Peter Adlersson, polisens presstales­man. HAN NÄMNER inbrottsla­rm som avgörande för om tjuven ska våga sig in eller inte, men pratar också om grannsamve­rkan och att inte bjuda tjuven på för mycket gratis.

– Man kan ha en timer på sin belysning när det blir mörkt och man kan be någon granne att ta in posten om man ska vara borta några dagar.

 ??  ??
 ?? Bild: HASSE HOLMBERG ?? POLISORGAN­ISATIONEN. På tisdag ska rikspolisc­hefen få en genomgång av den rapport som föreslår att nya organisati­onen rivs upp.
Bild: HASSE HOLMBERG POLISORGAN­ISATIONEN. På tisdag ska rikspolisc­hefen få en genomgång av den rapport som föreslår att nya organisati­onen rivs upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden