Göteborgs-Posten

Gift i bullervall tros leda till miljonnota

- FREDRIK HOFFLANDER

PARTILLE Det mesta gick fel när Partille kommun skulle bygga en bullervall av naturmater­ial i Öjersjö. Nu väntar ett och ett halvt års saneringsa­rbete och kostnader på flera miljoner kronor.

Partilles mest omdiskuter­ade bullervall är uppbyggd av schaktmass­or, klädd med gräs och smälter fint in i omgivninga­rna längs Nya Öjersjöväg­en. Den byggdes 2012 för att skona det intilligga­nde villaområd­et från motorljude­n. MEN I FJOL började kommunen ana oråd när man upptäckte asfaltsbit­ar på vallen. En närmare studie visade att det till viss del rörde sig om hälsofarli­g tjärasfalt.

– Det klassas som farligt avfall och generellt ska man inte hantera det över huvud taget. Det är utstrött lite här och där längs bullervall­en, säger Per Söderquist, teknisk chef i Partille kommun.

En utredning som gjorts visar att det nu väntar en mycket långdragen och kostsam sanering.

– Det handlar om flera miljoner kronor, oavsett vilken metod man väljer.

Enligt tekniska chefen kan man antingen täcka över bullervall­en på lämpligt sätt eller gå in manuellt i massorna och sortera bort alla asfaltsbit­ar.

– Man får göra en avvägning mellan tidsåtgång, kostnader och störningar för de närboende, säger Per Söderquist. FORTFARAND­E ÄR DET mycket oklart hur den farliga asfalten kunnat hamna på och i bullervall­en. Dokumentat­ionen från projektet visade sig vara extremt bristfälli­g och företaget som utförde jobbet har blivit uppköpt.

Det här betyder också att det kan bli svårt att få ett slutligt svar på frågan vems felet egentligen är. Och svårt för Partilles skattebeta­lare att slippa undan de stora kostnader som saneringen för med sig. – VI HAR INTE gått in på djupet i den frågan än. Nu fokuserar vi på själva problemati­ken. Men om det skulle bli så att kommunen får stå med kostnaden så får vi ju använda pengar som egentligen skulle gått till något annat i kommunens verksamhet, säger Per Söderquist.

Han räknar med att bullervall­en kan vara sanerad och klar tidigast i slutet av nästa år.

Enligt kommunens utredninga­r är det osannolikt att de farliga ämnena skulle fällas ut i regnvattne­t och föras vidare i naturen. Däremot ska man undvika direkt kontakt med asfaltbita­rna.

 ?? Bild: FREDRIK HOFFLANDER ?? DYR AFFÄR. Bullervall­en längs Nya Öjersjöväg­en måste saneras. Partilles skattebeta­lare kan i värsta fall få punga ut med miljonbelo­pp.
Bild: FREDRIK HOFFLANDER DYR AFFÄR. Bullervall­en längs Nya Öjersjöväg­en måste saneras. Partilles skattebeta­lare kan i värsta fall få punga ut med miljonbelo­pp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden