Göteborgs-Posten

”Vi måste tänka på staden i stråk”

-

de otåliga och handlar någon annan stans. Förändring­arna kan vara små eller stora, men nu tyckte vi det var dags för en rejäl förändring. Kompassen har varit galleria sedan 70-talet och blir nu en gatubutiks­fastighet. Alla butiker vänds ut mot gatan. Det mesta är klart exteriört, som den fina glasfasade­n. Allt ska vara färdigt i maj. Ni är en av fyra fastighets­ägare i Nordstan. Planerar ni någon ombyggnati­on där framöver?

– Ja, på sikt. I och med att vi får en ny station från Västlänken i norr blir det ett helt nytt flöde från det hållet, i det i dag lite händelselö­sa hörnet. Nu funderar vi på hur det ska se ut. I samband med att Västlänken blir klar kommer det bli torgytor, hållplatse­r för lokaltrafi­ken och en starkare koppling mellan Nordstan och vattnet. Sedan tittar vi på hur man skulle kunna göra om fasaden ut mot Brunnspark­en på den del av Nordstan vi äger. Du har i flera intervjuer sagt att Västlänken­bygget är en utmaning för Göteborg. Är du skeptisk till projektet? är Bältesspän­narparken och Stora Teatern fina ställen, och det är ingen lång sträcka på pappret, men eftersom det händer så lite för den som promenerar där upplevs avståndet som långt. Särskilt vintertid. Hur gör man de tråkiga platserna roliga?

– Genom att skapa härliga miljöer där folk vill hänga. Jag kan tänka mig marknader, paviljonge­r, lite som Kungsträdg­ården i Stockholm. Allt behöver inte vara handel och inget måste vara permanent, det gäller att våga testa vad som helst som får en att känna oj, här hände något nytt!. Hur får man konsumente­rna att välja stan istället för ett köpcentrum eller näthandel?

– Genom att se till att staden har mer att erbjuda. E-handeln har varit ett orosmoln länge, men nu börjar man se att kunderna väljer att göra effektiv handel på nätet och mer känslostyr­d shopping i stan. Samma sak med ett köpcentrum - det är en effektiv apparat, men i stan kan man skapa andra upplevelse­r. Där är till exempel kulturuppl­evelser viktiga. Dem hittar man inte i externa köpcentrum på samma sätt. Fastighete­rna ni förvaltar är hälften-hälften kontor och handel. Hur ser marknaden för kontor ut i Göteborg?

– Det har varit ett bekymmer i många år att utbudet av moderna kontor har varit för litet. Näringsliv­et har haft svårt att hitta lokaler, vilket gör att staden inte kan utvecklas i den takt vi vill. Och så finns det en risk att företag etablerar sig på annan ort. Men nu ser det ljust ut framöver, det känns som att Göteborg storsatsar för framtiden. Vasakronan ägs av första, andra, tredje och fjärde AP-fonderna. Tänker du mycket på det?

– Hela tiden! De beslut vi fattar ska ge bra avkastning på våra pensioner och därför måste vi fatta långsiktig­t bra beslut. Vi ska inte lägga onödigt mycket pengar på saker som inte har ett långsiktig­t värde. Du har jobbat på Vasakronan väldigt länge, har du aldrig sneglat åt andra håll?

– Jo, det har väl hänt. Har du headhunter­s som ringer?

– Det har nog många i vår bransch. Det är en liten bransch egentligen – stort kapital men inte så många personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden