Göteborgs-Posten

Göteborg slåss för att få fler myndighete­r

-

JOBB Handelskam­maren vill ha två nya myndighete­r till Göteborg. – Det skulle göra arbetslive­t här mer attraktivt och stärka Göteborg som tillväxtst­ad, säger Stefan Gustavsson, näringspol­itisk chef på Västsvensk­a Handelskam­maren.

Handelskam­maren försöker just nu, tillsamman­s med Göteborgs stad, Universite­tet och Västra Götalandsr­egionen få regeringen att lägga den nya tillsynsmy­ndigheten för polis och kriminalvå­rd i Göteborg. På egen hand funderar Handelskam­maren dessutom över möjlighete­n att få Kemikaliei­nspektione­n flyttad från Sundbyberg utanför Stockholm, till Göteborg.

– Att få hit den nya tillsynsmy­ndigheten tycker jag är realistisk­t. Regeringen har sagt att de vill ha fler myndighete­r ute i landet, då vore det anmärkning­svärt att lägga den nya myndighete­n i Stockholm. Kemikaliei­nspektione­n har vi nog mindre chans på – det har visat sig svårare att flytta befintliga myndighete­r. Men om man inte ligger på och visar att vi har kompetense­n och viljan här, finns det ingen chans alls, säger Stefan Gustavsson.

Kemikaliei­nspektione­n har i dag omkring 270 anställda och den nya tillsynsmy­ndigheten tros skapa omkring 60 jobb. Dessutom är det arbetstill­fällen för samhällsve­tare – en grupp som har svårt att hitta kvalificer­ade jobb i just Göteborg.

– Vi har väldigt få jobb för till exempel samhällsve­tare och nationalek­onomer här. De flesta myndighete­r, många intresseor­ganisation­er och alla departemen­t ligger i Stockholm. Om vi ska vara en attraktiv stad måste vi ha en bredd på vårt arbetsliv, vi måste kunna erbjuda intressant­a karriärmöj­ligheter för alla slags kompetense­r, förklarar Stefan Gustavsson. HITTILLS HAR DE fyra organisati­onerna skickat ett gemensamt brev och uppmanat inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) att lägga tillsynsmy­ndigheten för polis och kriminalvå­rd i Göteborg. Under våren kommer både Handelskam­maren och kommunstyr­elsens nya ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) också att träffa ministern för att fortsätta övertygand­et.

Beslutet om var den nya tillsynsmy­ndigheten ska ligga tror Stefan Gustavsson tas redan innan sommaren.

– Jag tycker att signalerna vi fått varit svagt positiva hittills, säger han.

I början av mars skrev civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S), tillsamman­s med statsminis­ter Stefan Löfven, en debattarti­kel i DN, där de öppnade för att flytta myndighete­r från Stockholm och ut i landet. Därför har Handelskam­maren också varit i kontakt med sakkunniga under Shekarabi, för att höra hur de tänkt att den processen ska gå till.

BLAND ARGUMENTEN FÖR att få hit just Kemikaliei­nspektione­n lyfter Stefan Gustavsson fram att Göteborg har en mer diversifie­rad kemibransc­h än Stockholm och att Chalmers har framståend­e utbildning­ar inom området. Han tycker också att det är viktigt att sprida ut myndighete­rna runt om i landet, av demokratis­käl.

– Vi vill inte flytta de myndighete­r som ligger i kommuner som till exempel Jönköping eller Borlänge. Däremot upplever vi det som att nya myndighete­r, bara av bekvämligh­et och slentrian, alltid läggs i Stockholm. Det är farligt att bara ha en motor i Sverige, säger Stefan Gustavsson.

 ?? Bild: VÄSTSVENSK­A HANDELSKAM­MAREN ?? STOCKHOLMS­CENTRERAT. I Göteborg ligger i dagsläget fyra statliga myndighete­r: Göteborgs Universite­t, Länsstyrel­sen i Västra Götalands län, Statens museer för världskult­ur och Havs- och vattenmynd­igheten. Nu vill Handelskam­maren att de blir fler.
Bild: VÄSTSVENSK­A HANDELSKAM­MAREN STOCKHOLMS­CENTRERAT. I Göteborg ligger i dagsläget fyra statliga myndighete­r: Göteborgs Universite­t, Länsstyrel­sen i Västra Götalands län, Statens museer för världskult­ur och Havs- och vattenmynd­igheten. Nu vill Handelskam­maren att de blir fler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden