Göteborgs-Posten

Nu stängs sjövägen till grekiska öar

- JAN HÖGLUND

FLYKTINGKR­ISEN Sjövägen från Turkiet till Grekland stängs. Alla ”irreguljär­a migranter” skickas tillbaka, enligt avtalet mellan EU och Turkiet.

I ett gemensamt uttalandet från EU-ledarna i går eftermidda­g står, enligt Reuters:

”Alla nya irreguljär­a migranter som tar sig över från Turkiet till de grekiska öarna från den 20 mars 2016 kommer att återsändas till Turkiet.”

Därmed strängs den sjöväg som sedan börjat av förra året fört över en miljon migranter och flyktingar till Grekland och EU.

En turkisk källa uppgav dock för Reuters att återtagand­et av migranter och flyktingar till Turkiet kommer att inledas den 4 april.

Enligt EU-uttalandet ska återsändan­det ”ske i full enlighet med EU-lag och internatio­nell rätt, vilket på så vis utesluter alla former av kollektiva utvisninga­r.”

Alla migranter kommer att skyddas i enlighet med ”relevanta internatio­nella normer och med respekt för principen om non-refoulemen­t”, heter det vidare.

Det är en internatio­nell princip om att man inte får utvisa eller avvisa flyktingar till ställen där de är i fara eller på grund av deras ras, religion, sexuella läggning med mera.

När flyktingöv­erenskomme­lsen trätt i kraft ska alla migranter som tar sig till Grekland, men som inte söker asyl eller som saknar skyddsskäl, föras tillbaka till Turkiet. GREKLAND OCH TURKIET behöver omfattande stöd. Grekland måste, enligt Financial Times, ha 4 000 tjänstemän till på de berörda öarna, varav 2 500 från andra EU-länder. Det kan vara jurister, tolkar och poliser.

Det talas också om bevakade läger för att människor som riskerar att skickas tillbaka till Turkiet inte försvinner.

Sverige är redo att bistå Grekland.

– Det är personella resurser, men det kan också handla om fartyg och flygplan, säger statsminis­ter Stefan Löfven enligt TT.

Orsaken till att planen ska träda i kraft så snabbt uppges vara att man vill förhindra att en våg av migranter försöker ta sig till Grekland i sista minuten.

Genom avtalet förbinder sig EU att börja hämta syriska flyktingar direkt från Turkiet, enligt principen: för varje syrisk flykting som återförs ska en annan syrisk flykting omfördelas till ett EU-land. Det tros röra sig om upp till 72 000 personer.

De syriska flyktingar som har blivit avvisade från Grekland kommer att hamna sist i kön, skriver TT. På så sätt hoppas EU avskräcka många från att göra den farliga och kostsamma resan över Medelhavet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden