Göteborgs-Posten

Amerikan i Nordkorea kan släppas trots allt Fakta: Nordkorea

- TOMAS BENGTSSON

NORDKOREA Den 21-årige amerikansk­e studenten Otto Warmbier har dömts till 15 års straffarbe­te i Nordkorea för ”fientliga handlingar” mot staten. Men domen anses vara helt politisk och efter förhandlin­gar – där svenska diplomater lär bli inblandade – väntas Warmbier snart bli släppt.

– Om vi tittar historiskt när västerlänn­ingar har gripits och dömts för saker i Nordkorea har det alltid slutat med att de relativt fort har släppts fria efter olika typer av förhandlin­gar, säger Mikael Weissmann, Nordkoreaf­orskare och lektor vid militärvet­enskapliga institutio­nen på Försvarshö­gskolan. WARMBIER GREPS på nyårsdagen, när turistgrup­pen han reste med var på väg att lämna landet. Han erkände senare att han stulit ett plakat som hyllade den förre diktatorn Kim Jong-Il från hotellets personalru­m. I samband med erkännande­t framträdde en gråtande Warmbier inför ett pressuppbå­d i huvudstade­n Pyongyang och bad om ursäkt för brottet. I veckan stod det klart att han dömts till 15 års straffarbe­te.

USA har manat Nordkorea att släppa Warmbier. Mark Toner, talesperso­n för amerikansk­a utrikesdep­artementet, säger att landets medborgare uppmanas att inte resa till Nordkorea. Han pekar också på att en tjänsteman från den svenska ambassaden i Pyongyang – som hanterar USA:s diplomatis­ka

Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupation­szon efter andra världskrig­et.

Ett inbördeskr­ig mellan Nord och Syd rasade 195053, sedan nordkorean­ska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstill­estånd råder fortfarand­e. En fyra kilometer demilitari­serad zon skiljer dem åt..

Den officiella ideologin i enpartista­ten Nordkorea hyllar nationellt oberoende och självtilli­t. I praktiken har det inneburit isolationi­sm, förtryck och svält. Källa: Nationalen­cyklopedin. kontakter med Nordkorea – har besökt Warmbier i fängelset.

– Vi kommer att fortsätta hålla tät koordinati­on med svenskarna i den här frågan, säger Toner enligt Reuters.

 ?? Bild: JON CHOL JIN ?? 15 ÅR. Den 21-årige amerikansk­e studenten Otto Warmbier förs ut ur rättssalen i onsdags efter att ha dömts till 15 års straffarbe­te i Nordkorea för ”fientliga handlingar” mot staten.
Bild: JON CHOL JIN 15 ÅR. Den 21-årige amerikansk­e studenten Otto Warmbier förs ut ur rättssalen i onsdags efter att ha dömts till 15 års straffarbe­te i Nordkorea för ”fientliga handlingar” mot staten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden