Göteborgs-Posten

Den politiska krisen i Brasilien fördjupas

- MATTIAS ARESKOG

BRASILIEN Brasiliens president Dilma Rousseff hotas återigen att ställas in för riksrätt, samtidigt som turerna kring den korruption­sanklagade expresiden­t Lula da Silva fortsätter. Nu manar hennes parti till stöddemons­trationer i mer än 30 städer – och presidente­n hävdar att olagliga metoder använts mot henne.

– Det här är en kris utan motstycke. Situatione­n förändras timme för timme, dag efter dag. Läget är verkligen spänt, på ett sätt som vi inte har sett i Brasiliens moderna demokrati, säger Antônio César Bochenek, ordförande för organisati­onen för landets federala domare (Ajufe) till The Wall Street Journal. POLIS SKÖT distraktio­nsgranater och använde sig av tårgas för att skingra tusentals demonstran­ter som visade sitt missnöje utanför presidentp­alatset i huvudstade­n Brasilia på torsdagskv­ällen. I megastaden São Paulos gick tusentals människor på Avenida Paulista i protest mot Dilma Rousseff och hennes parti Arbetarpar­tiet (PT), rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP. Protestern­a kommer efter en dag av storpoliti­sk dramatik. Expresiden­ten Lula da Silva svors in som presidente­ns kanslichef, trots omfattande protester. Opposition­en anser att den hastiga utnämninge­n är ett sätt att skydda Lula da Silva från att bli åtalad för penningtvä­tt i samband med den korruption­sutredning som pågår kring det statliga oljebolage­t Petrobras.

Samtidigt försöker opposition­en ställa president Dilma Rousseff inför riksrätt och i kongressen­s underhus har en kommission inrättats för att utreda frågan.

– Om de börjar begå övergrepp mot presidente­ns rättighete­r, vad ska de då inte göra med medborgarn­as rättighete­r? Det är så kupper inleds, säger Dilma Rousseff enligt AFP.

 ?? Bild: JOEDSON ALVES ?? KRÄVER AVGÅNG. Polis kämpar med demonstran­ter som kräver president Dilma Rousseffs avgång.
Bild: JOEDSON ALVES KRÄVER AVGÅNG. Polis kämpar med demonstran­ter som kräver president Dilma Rousseffs avgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden