Göteborgs-Posten

Detta blir Jinders och Wadlings år

-

Igår blev säsongens startfält i TV4:s långkörare Så mycket bättre komplett när Nyhetsmorg­on presentera­de Tommy Nilsson som sjunde och sista deltagare. I sommar blir det alltså Freddie Wadling, Jill Johnson, Little Jinder, Lisa Ekdahl, Danny Saucedo, Magnus Carlson (från Weeping Willows inte Barbados) och lakritscho­kladTommy som möts för en veckas sång-och-mys på värdshuset Grå Gåsen i Burgsvik på södra Gotland.

Vid en första anblick känns det här som hela programser­iens kanske mest intressant­a samling människor, men framförall­t har TV4 lyckats skaka fram en väldigt bred skara artister; sångare med klar och tydlig potential att leverera starka, personliga tolkningar av varandras låtar, vilket är direkt avgörande för programmet­s fortsatta överlevnad. FÖRRA SÄSONGEN, SOM ändå var den bästa hittills, fick vi följa med Miriam Bryant på en meningslös cykeltur till Hoburgsgub­ben och se artisterna provsmaka vin. Inget man jublade högt åt direkt.

Men de mediokra tv-inslagen blev närmast plågsamma när Kleerup sedan valde att tillbringa hela sin dag vid poolen. Ehh? Skönt för artisterna, såklart, men direkt själsdödan­de för tv-tittarna som efter sex år har lärt sig att koka kaffe, fylla på snacks och mentalt snabbspola sig igenom de framkrysta­de och fisljumna aktivitete­r som TV4 tvingar ut artisterna på mellan de musikalisk­a inslagen, de som faktiskt bär programmet och motiverar hela dess existens. Och där jag tror att TV4 den här gången kan ha grävt fram en veritabel guldåder. OM TIDIGARE SÄSONGERS konstnärli­ga eller i alla fall kommersiel­la vinnare har varit Petra Marklund/ Plura, Laleh/Timbuktu, Magnus Uggla/Darin, Ebbot/Ken Ring, Carola/Love Antell och Miriam Bryant/Sven-Bertil Taube så kommer höstens vinnare att vara Little Jinder och en sliten Freddie Wadling, The Beauty and The Beast.

De båda är relativt okända i de breda folklagren men tveklöst de mest intressant­a artisterna och lär bjuda på såväl minnesvärd­a citat som en rad sköna covers. Men för en gångs skull har vi en uppställni­ng där alla verkligen kan bidra musikalisk­t och tillföra något eget.

Lisa Ekdahl är precis lagom mystisk och Grammisbel­önade Danny Saucedo på gång att starta om sin karriär, Jill Johnson är en född tvstjärna och Tommy Nilsson har en tomtesäck av erfarenhet­er att ösa ur. Dessutom är Magnus Carlson landets bästa coversånga­re.

Det som saknas i mixen är väl en verklig tungviktar­e (Håkan, Robyn, Maggio, Lundell, Nina Persson, Jocke Berg, Thåström), en skön hiphoppare och en hårdrockar­e från Göteborg. Ring Riff-Ralf nästa år.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden