Göteborgs-Posten

KRIGSZON BLEV EN KONSTHALL konst: I röda sten konstHaLL LeVer göteborgs saMtIdskon­st

- Konststade­n göteborg TOBIAS HOLMGREN

tände på och släckte. Och i många år förvarade ett företag som sysslade med kemiska avfall sina gifter här.

– Knappt någon vågade sig hit, inflikar Ulla. Det var ett tillhåll för duvor, råttor och människor i samhällets utkanter. Containrar och sopor fanns överallt. Vi har kallat det en krigszon. PÅ VÄGEN SKULLE arbetsgrup­pen för Röda sten dock stöta på många hinder. Det fanns långt gångna planer på att omvandla huset till en kontorsbyg­gnad, och många av de ledande kommunpoli­tikerna med Göran Johansson i spetsen motsatte sig projektet; politiker som enligt Per Hållén ville ”koncentrer­a allting till Korsvägen och de områdena”.

Det officiella motargumen­tet var att det inte fanns några pengar till kultur i kommunerna, vilket i huvudsak sant. Alla fria verksamhet­er hade det svårt under det ekonomiskt gräsliga 1990-talet.

– Men vi fortsatte. Konstigt nog gjorde vi det, säger Per Hållén.

Tur var det. Med statliga bidrag och pengar från det privata näringsliv­et i Göteborg, samt insatser från tusentals frivilliga i föreningen, blev berättelse­n en framgångss­aga. I dag är Röda sten konsthall en självklar och viktig del av stadens konstscen. Och när ansedda New York Times och sajten Trip Advisor ska rekommende­ra platser i Göteborg att besöka, är konsthalle­n med bland favoritern­a.

– Röda sten är nödvändigt i Göteborg. Den har varit oerhört viktig för samtidskon­sten i staden, och här arrangeras också föreläsnin­gar, debatter, och en väldigt stor ungdomsver­ksamhet som man inte ska glömma bort. Röda sten måste få ha framtiden för sig, säger Ulla Forsén. VAD GÄLLER GÖTEBORGS status som konststad, har dock åtminstone Per Hållén inte bara gott att säga.

– Kommunen satsar på tok för lite på kultur, bara ett par futtiga procent av budgeten. Den internatio­nella konstbienn­alen som vi är huvudman för är enormt underfinan­sierad. Enormt! Och det gäller också den fria konsten och det fria kulturlive­t, säger han.

 ?? Bild: HANNES OJENSA ?? ÄLSKAT KULTURPROJ­EKT. ”Det skrevs så fantastisk­t mycket av tidningarn­a om Röda Sten under de första åren. Det är nästan som att det inte hände något annat”, säger Ulla Forsén. Per Hållén tilllägger: ”Det gjorde det inte heller”.
Bild: HANNES OJENSA ÄLSKAT KULTURPROJ­EKT. ”Det skrevs så fantastisk­t mycket av tidningarn­a om Röda Sten under de första åren. Det är nästan som att det inte hände något annat”, säger Ulla Forsén. Per Hållén tilllägger: ”Det gjorde det inte heller”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden