Göteborgs-Posten

Anarki i revy om frigörelse

- FANNY WIJK

REVY ”I ett svagt ögonblick” tackade regissören Kim Lantz ja till att jobba med det som skulle bli den politiska revyn Hisings Backa anarki. När föreställn­ingen i dag har premiär är han mycket glad för det ögonblicke­t. Vad är Hisings Backa anarki?

– Det är en föreställn­ing som ligger i tiden, om avgränsnin­gar, isolering och båtflyktin­gar över älven. Den handlar om den svåra konsten att frigöra Hisings Backa från Göteborg i en verklighet­en fylld av nationalis­m, gränskontr­oller, segregerin­g, ökande klyftor och en allt större polariseri­ng. Jag vet inte ens om man ska kalla det för revy längre. Det är nog mer en satir över vår tid. Hur blev du inblandad i projektet?

– Jag var med och startade Folkteater­ns amatörverk­samhet en gång i tiden och har gjort både stora och små amatörupps­ättningar i Göteborg genom åren. Så när HKTF Kulturtunn­an ringde och frågade om jag ville vara med, tackade jag med viss tveksamhet ja. De hade bra timeing och jag tyckte att det var kul att jobba med en amatörteat­ergrupp som funnit sedan 90-talet. Hur blev föreställn­ingen just denna?

– Plötsligt stod jag där med gänget och de hade varken texter eller orkester. Jag föreslog för teatermusi­kern Roffe Hedberg, som jag första gången träffade när jag skrev några sångtexter till musikgrupp­en Text & Musik och han tackade ja. Texterna är ett hopplock från mig, Haakan Johnsson och Kent Andersson. Varför heter den Hisings Backa anarki?

– Första namnidén var Hisings Backa monarki men det kändes lite friare med anarki – det ger en öppning till att man kan göra precis vad som helst som scen! Kan revy verkligen vara politiskt?

– Revy är ett gummiord som kan vara oerhört politiskt men också helt opolitiskt. Om vi backar historien och går tillbaka till Karl-Gerhards tid är revy definitivt både politiskt och samhällsko­mmenterade. Egentligen tror jag att revy har en större politisk tradition än teatern i allmänhet. Varför ska man se Hisings Backa Anarki?

– Av massor med anledninga­r! Men mest för att det är ganska spännande att se ”vanliga” människor gör spännande saker på en scen. Men de som går för att titta på en roliga amtörteate­rrevy med buskistema blir nog väldigt besvikna. Detta är något helt annat! Fotnot: Föreställn­ingen har premiär i kväll på Backa Kulturhus och spelas fram till den 30 april. 1. Fota

Ta en selfie på dig och någon du tycker om. 2. Tagga Skriv en motivering till varför just ni ska vinna och tagga bilden med #ghsbacksta­ge och @gpponnyn. 3. Dela Dela bilden på Instagram senast söndag 20 mars. OBS! För att delta i tävlingen måste du ha ett öppet konto på Instagram. Om du har dold profil kan vi inte se din bild. PRISER Vi delar ut priser till tre vinnare. Vid vinst får du två biljetter till lördagens tävlingar under Gothenburg Horse Show i Scandinavi­um (värde fr 610 kr/ biljett) samt en personlig rundvisnin­g backstage samma dag. TÄVLINGSRE­GLER Tävlingen pågår t o m 20 mars. En jury från GP Ponnyn väljer ut de tre bästa motivering­arna. Juryns beslut går ej att överklaga. Vinnarna kontaktas via Instagram och oäentliggö­rs på GP Ponnyns Instagramk­onto. Ev. inkomstska­tt betalas av vinnaren.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden