Göteborgs-Posten

Att tänka på vid bilköp utomlands

-

Ta reda på att bilen är den du tror. Ta reda på att försäljare­n är den hen utger sig för att vara. Betala aldrig i förskott. Skriv aldrig under kontrakt du inte förstår.

Be om ägarbevis, registreri­ngsbevis, serienumme­r, servicebok och dylikt.

Om erbjudande­t verkar för bra för att vara sant – så är det troligtvis det. Källor: Konsument Europa, www. europe-consommate­urs.eu/en

Flygbolage­ns sekretess om sina prismodell­er har lett till många teorier om hur man bokar den billigaste biljetten. Ekonomipro­fessorn Claudio Piga vid engelska Keele-universite­tet analyserad­e Ryanairs priser och kom fram till att de sjunker sju veckor före avresa, och stiger igen när resdagen närmar sig.

Enligt en undersökni­ng från flygsökmot­orn Momondo är chansen statistisk­t sett störst att hitta den billigaste resan om man åker på en tisdag och bokar biljetten 53 dagar innan avresedage­n. ANDERS KNUTSSON, STUDENT i nationalek­onomi vid Handelshög­skolan i Göteborg, skrev 2013 om flygpriser i en kandidatup­psats i industriel­l och finansiell ekonomi. Tillsamman­s med kollegan David Johansson Herou undersökte han prisutveck­lingen för resor från Göteborg till London.

– De billigaste resorna fanns 3055 dagar innan avresa. Bokade man innan det så var det ofta dyrare, säger Anders Knutsson.

De kunde också se att priserna ofta gick upp en aning strax innan de sänktes till sin lägsta nivå.

– Man skapar en bild av att priserna är på väg upp, så att den som sitter och väntar slår till innan det är för sent, säger Anders Knutsson. CHARLOTTE Holmbergh Jacobsson, kommunikat­ionschef på Norwegian Air, säger att bolagets priser styrs av tillgång och efterfråga­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden