Göteborgs-Posten

Största hoppet sist in

- CARL GÖRANSSON

FRIIDROTT:

INOMHUS- VM Sofie Skoog var sist in i den svenska truppen i inomhus-VM. Väl där är höjdhoppar­en den med störst chans att lyckas.

25-åringen fick trots sin succésäson­g vänta på en inbjudan till VM, eftersom nya personliga rekordet på 1,94 var tre centimeter från den högt satta kvalgränse­n. Men konkurrens­en i VM är inte mördande. INTE EN ENDA damhöjdhop­pare har tagit sig över två meter i vinter, och av de tolv i finalstart­fältet har bara sex hoppat högre än Skoog.

Och självförtr­oendet är starkt efter att hon ”persat” fem gånger inomhus i år.

– Framförall­t har det varit så skönt att jag har kunnat ta så mycket i första försöket. Det är väldigt ”gött” inför ett mästerskap, för det kommer att bli extremt jämnt på söndag, säger värmländsk­an. Tänker du på medalj?

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Jag tror att guldet kommer att gå kring två meter, det brukar det nästan alltid göra. Sedan försöker jag att inte tänka på vad de andra gör, för jag kan inte påverka vilken dag de har, säger Skoog som tror att 1,97 i första försöket kan räcka till medalj. Känns det nåbart?

– Jag vill ju inte sätta några gränser. Vi får se, det är ju tre centimeter­s ”pers” och något jag aldrig har gjort. Jag vill ju göra det någon dag, jag vet bara inte när.

Sofie Skoogs utveckling­skurva har pekat stadigt uppåt sedan hon fick Stefan Holm som tränare för ett och ett halvt år sedan. FÖR ERIKA KINSEY, andra svenska i VM, har kurvan varit mer upp och ner. Kinsey slog till med 1,97 i lag-EM i somras, sedan blev VM i Peking en besvikelse. Inomhussäs­ongen har störts av en överansträ­ngd ledhinna i vänster knä.

Kinsey har bara gjort två tävlingar – 1,87 och 1,85 – men har ett par bra träningsve­ckor bakom sig nu.

– Höjdteknik­en har varit halvdålig. Jag vågade inte sätta i foten för att det har gjort så ont. I förra veckan satte jag äntligen i den och kände att ”yes, den här känslan har jag saknat”, säger Kinsey.

Damhöjd avgörs på söndag kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden