Göteborgs-Posten

Citys sista chans i hetaste derbyt

- JIMMY EWERTSSON

FOTBOLL:

PREMIER LEAGUE Titelstrid eller kamp om Champions League-platserna. När Manchester City kliver ut på Etihad Stadium för att möta värsta rivalen Manchester United är det sista chansen för de ljusblå att haka på Leicester och Tottenham i kampen om Premier League-titeln. – Det bästa sättet att lämna är att göra det genom att vinna titlar, säger tränaren Manuel Pellegrini, som i sommar kommer ersättas av Pep Guardiola.

Manchester Citys PR-avdelning hade på förhand stämplat tisdagens Champions League-åttondelsf­inal mot Dynamo Kiev som Breakthrou­gh Night, kvällen då den ambitiösa klubbens uppoffring­ar och stora investerin­gar de senaste åren slutligen skulle ge resultat. Grovjobbet hade förstås redan gjorts i och med 3–1-segern i Ukraina och 0–0 hemma på Etihad Stadium var tillräckli­gt för att föra Manchester City till kvartsfina­l i Champions League för första gången i klubbens historia. MEN NÄR SLUTSIGNAL­EN ljöd var det ändå bakslag, snarare än framsteg, det talades om.

Fem minuter in i matchen halkade Vincent Kompany till när han vände bort Oleg Gusev. Lagkaptene­n signalerad­e för byte i samma rörelse som han petade ut bollen över sidlinjen innan han med ett uppgivet ansiktsutt­ryck satte sig ner i gräset med sin 14:e vadskada sedan han anlände till Eastlands 2008. Halvvägs in i halvleken försämrade­s skadeläget ytterligar­e när även Kompanys mittbacksk­ollega Nicolas Otamendi tvingades kliva av.

Skadorna kunde inte kunnat komma olägligare, med tanke på söndagens Manchester-derby, när Manchester United besöker Etihad Stadium i en match av yttersta vikt för båda lagen. City har halkat tolv poäng efter serieledan­de Leicester, som har en match mer spelad, och en derbyförlu­st skulle definitivt avlägsna Manuel Pellegrini­s lag från titelstrid­en. KOMPANY ÄR KANSKE inte den defensiva urkraft som han var för några säsonger sedan, men att han är oerhört viktig för Manchester City går inte att bestrida. Med belgaren i laget har City hållit nollan i nio av 13 ligamatche­r, att jämföra med ett snitt på ett insläppt mål var 65:e matchminut när en kombinatio­n av Otamendi, Eliaquim Mangala och Martín Demichelis agerat mittbacksd­uo.

– Statistike­n City har utan Kompany är oroande. City är ett bättre lag och spelar med ett större självförtr­oende med honom i laget. Hans närvaro hjälper andra att spela bättre, säger Manchester United-legendaren Rio Ferdinand till BT Sport. MANCHESTER CITY HAR haft det tufft i Premier League sedan Pep Guardiola i början av februari offentligg­jordes som Pellegrini­s efterträda­re på tränarpost­en, och de senaste veckorna har City förlorat mot Leicester, Tottenham och Liverpool. De ljusblå har fortfarand­e inte lyckats besegra något av topp sexlagen den här säsongen – en trend som måste brytas om Citys drömmar om att kunna avsluta Pellegrini-eran med ytterligar­e en ligatitel ska leva vidare.

– Det bästa sättet att lämna är att göra det genom att vinna titlar. Men även om jag hade fortsatt nästa år hade viljan att ta den här klubben så högt som möjligt varit densamma. Jag känner samma ansvar, resonerar Pellegrini. CITY HAR REDAN vunnit en inhemsk titel den här säsongen, när Liverpool besegrades på straffar i finalen av Capital One Cup, men utgången av morgondage­ns Manchester-derby på Etihad kommer vara avgörande vilken typ av strid Manchester City får utkämpa under de avslutande månaderna. Seger och möjlighete­rna att vinna ligatiteln lever vidare, men skulle City förlora är United plötsligt en poäng bakom och de ljusblå får spendera våren sneglandes bakom axeln för att försöka bibehålla en Champions League-plats.

– Vi har två fantastisk­a matcher samma vecka, först Liverpool och sedan City borta. Om vi vinner har vi alla chanser att nå topp fyra. Om inte så blir det oerhört tufft för oss. Men det är en utmaning. Vi är ett bra lag och vi kommer resa till våra rivaler för att försöka vinna, säger Uniteds assisteran­de tränare Ryan Giggs till BBC.

expert på BT Sport.

TITELSTRID ELLER KAMP om Champions League-platserna? Både City och United har allt att spela för i Manchester­derbyt.

 ?? Bild: JASON CAIRNDUFF ?? SISTA CHANSEN. Manuel Pellegrini och hans Manchester City måste ta tre poäng i söndagens betydelsef­ulla derby mot Manchester United på Etihad Stadium för att kunna fortsätta utmana Leicester, Tottenham och Arsenal om Premier League-titeln.
Bild: JASON CAIRNDUFF SISTA CHANSEN. Manuel Pellegrini och hans Manchester City måste ta tre poäng i söndagens betydelsef­ulla derby mot Manchester United på Etihad Stadium för att kunna fortsätta utmana Leicester, Tottenham och Arsenal om Premier League-titeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden