Göteborgs-Posten

LIVSFARLIG TRÖTTHET

- ANNIKA FORSELL

SOV EN STUND. Att köra bil trött kan vara lika farligt som att sätta sig bakom ratten berusad. Trots att närmare två av tio svenska förare erkänner att de somnat eller nästan somnat under körning är problemen svåra att komma åt.

Det är sent på kvällen och ögonlocken känns tunga. Men det är bara några ynka mil hem, nog ska du lyckas hålla dig vaken? Du vevar ned rutan och sätter radion på hög volym.

Scenariot har säkert utspelat sig för de flesta förare, och konsekvens­erna kan bli förödande. Varje år dödas och skadas människor i olyckor där trötthet varit en bidragande faktor.

Risken att du möter en bil med en sömnig förare bakom ratten är betydligt större än att föraren är full. Båda är lika farliga. – MINNS DU insomnings­ögonblicke­t i går när du gick och lade dig? Nej, man gör ju inte det. Ändå inbillar vi oss att vi har kontroll över det. De flesta vet om att de är trötta men man vet inte när den där farliga gränsen passeras, säger Anna Anund, forskare vid Statens vägoch transportf­orskningsi­nstitut, VTI.

Hon doktorerad­e 2009 med avhandling­en Sleepiness at the wheel, och har sedan dess varit involverad i flera forsknings­projekt kring ämnet. I den senaste studien från förra året har hon tillsamman­s med andra forskare och experter tittat på vilka åtgärder som finns för att motverka trötthet i trafiken och hur effektiva dessa är.

I 10 till 40 procent av alla trafikolyc­kor är trötthet en bidragande faktor.

– Det är skrämmande siffror, säger Anna Anund. ATT SPANNET ÄR så pass brett beror enligt henne på att de studier som gjorts är av olika karaktär:

– Forskninge­n är gjord på olika förargrupp­er. Man har till exempel forskat bland yrkesförar­e och unga förare. Båda grupperna har en högre risk att bli inblandad i en trötthetso­lycka.

I Trafikverk­ets senaste TS-enkät från 2014 svarade 17 procent att de somnat eller nästan somnat när de kört bil. För män i åldern 20-24 år låg siffran på nästan 30 procent.

Andra grupper som har en ökad risk är skiftarbet­are som kör hem efter ett nattpass och personer med obehandlad­e sömnproble­m. Män kör oftare trötta än kvinnor.

De flesta trötthetsr­elaterade olyckorna sker på dagen då flest kör, men den största risken för en enskild förare är under natten och de tidiga morgontimm­arna. I FORSKNINGE­N DELAS tröttheten in i två grupper, kallat ”sleepiness related fatigue” och ”task related fatigue”.

Den första är kopplad till för lite sömn och vilken tid det är på dygnet. Den andra gruppen handlar om förare som antingen befinner sig i en monoton situation eller i en mycket stressig miljö. Som till exempel kör långa sträckor med samma omkringlig­gande miljö eller befinner sig i en hektisk innerstads­trafik. Dessa typer av situatione­r kan också skapa dåsighet bakom ratten.

De enda två åtgärderna som man kan ta till själv, som har bevisad effekt, är powernap och koffeinint­ag.

– Tricket är att sovpausen inte får bli för lång. Det optimala är att sova i 15-20 minuter. Börjar man komma upp mot en halvtimme hinner man gå ned i djupsömn och då är det svårt att snabbt bli alert igen. En powernap kan ge upp till två timmars vakenhet, säger Anna. ÄVEN KOFFEIN HAR visat sig vara verksamt men ger inte ett lika långvarigt resultat som tuppluren. Andra metoder som att öppna ett fönster, lyssna på radio eller sjunga har däremot ingen bevisad effekt alls mot sömnighet.

En annan viktig sak att titta på är om trafikmilj­ön kan anpassas för att förhindra trötthetso­lyckor. En åtgärd som visat sig vara effektiv är frästa räfflor på vägen. De har minskat antalet singelolyc­kor med döda och svårt skadade med 30 procent, enligt VTI. Men mer måste göras.

– Medvetenhe­ten och kunskapen behöver ökas. Fordonsind­ustrin har jobbat mycket med frågan och utvecklat varningssy­stem i bilar.

Medveten trötthet vid ratten är straffbart och räknas som vårdslöshe­t i trafik. Men det är svårt att bevisa och de fällande domarna är få.

– Vi gjorde en studie tillsamman­s med polisen i Umeå där de faktiskt fick i uppgift att fråga kring trötthet vid olyckor och förvånande nog var det faktiskt flera som erkände att de varit trötta, så här finns mer för polisen att göra, säger Anna Anund.

 ?? Bild: ERIK NYLANDER ?? Trötthet i trafiken orsakar många olyckor varje år. Att stanna och ta en powernap är det mest effektiva om du känner dig trött bakom ratten.
Bild: ERIK NYLANDER Trötthet i trafiken orsakar många olyckor varje år. Att stanna och ta en powernap är det mest effektiva om du känner dig trött bakom ratten.
 ??  ?? KOFFEINKIC­K. Kaffe kan pigga upp om man känner sig trött.
KOFFEINKIC­K. Kaffe kan pigga upp om man känner sig trött.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden