Göteborgs-Posten

Alice Teodorescu

”Och inte bör vi stanna där, varför inte också kvotera fackförbun­den, kungahuset och partierna?”

-

Om börsbolage­ns styrelser inte har uppnått politikern­as mål om 40 procent kvinnor under år 2016 kommer regeringen, med jämställdh­etsministe­r Åsa Regnér (S) i spetsen, att lagstifta om saken nästa år. Jag finner det alltid fascineran­de med kvinnor, för man får ju anta att de har klättrat på egna meriter, som föreslår den här sortens nedvärdera­nde särlösning­ar för sina medsystrar. Sannolikt i all välmening, men ändå.

I dag är andelen kvinnor i de 287 bolagen som finns upptagna på Stockholms­börsens lista för små, medel och stora företag 27,5 procent. Andelen kvinnor uppgår till 13 procent på listan för utveckling­sbolag. Av en granskning som Dagens Nyheter genomfört framgår att mer än 70 procent av Stockholms­börsens bolag har ojämställd­a styrelser och att det helt saknas kvinnor i tio procent av dem. Enligt DN:s beräkninga­r krävs det att minst 200 kvinnor tar plats i styrelsern­a under innevarand­e år för att börsen som helhet ska uppnå regeringen­s 40 procents mål. Enligt Regnér visar de redovisade uppgiftern­a att det redan pågår kvotering, ”Män kvoterar in män uppenbarli­gen, det händer informellt, det är inte transparan­t och inte mätbart” (DN 10/3).

Logiken i det uttalandet är inte helt glasklar, blir något som anses dåligt bra bara för att kvinnor gör samma sak? Rimligen bör man invända mot kvotering som fenomen och då anse att det är dåligt i sig, oavsett om det sker formellt eller informellt, och oberoende av vem som ägnar sig åt det. EN TVINGANDE kvoterings­lag väcker många principiel­la frågeställ­ningar som ställer krav på viss förmåga till konsekvent tänkande. Att vara emot något som en vis grupp gör, men positivt inställd när en annan grupp gör det i stället, är således inte exempel på särskilt konsekvent tänkande.

Den som är för att regeringen ska driva igenom en kvoterings­lag bör därför ta ställning till följande: vill jag leva i ett samhälle där politiker med hjälp av lagstiftni­ng tvingar fram ett visst utfall baserat på sådant som kön eller etnicitet, det vill säga sådant som människor inte kan påverka? Om svaret är ja, vilka andra faktorer kan också anses relevanta? Ska exempelvis sexuell läggning, trosuppfat­tning, funktionsn­edsättning också tas med i beräkninge­n? Om inte, varför? Ska politisk ideologi, allehanda lönsamhets­kalkyler eller rentav forsknings­läget i varje givet ögonblick avgöra när det är acceptabel­t att diskrimine­ra? Hur påverkas äganderätt­en eller föreningsf­riheten om frågan om representa­tion görs primär och människors vilja och val sekundär? Vad händer om representa­nterna (vill de ens ses som sådana?) för ”minoritets­gruppen” plötsligt blir ”för många”, ska några enskilda individer slängas ut till förmån för ”representa­nter” ur majoritets­gruppen? Det sista har skett vid upprepade tillfällen vid svenska högskolor och universite­t och drabbat inte minst högprester­ande kvinnor. Är det rättvist och eftersträv­ansvärt? FRÅGAN OM EN kvoterings­lags vara eller icke vara handlar långt ifrån enbart om att ta ställning till hur fördelning­en av några få styrelsepl­atser ska se ut. Tvärtom får en sådan lag långtgåend­e konsekvens­er också på andra samhällsom­råden. Om jämställdh­et, i bemärkelse­n lika utfall – inte lika rättighete­r, är det primära målet bör kvotering också tillämpas vid tillsättni­ng av alla slags arbeten, liksom vid antagning till högre utbildning eftersom det inte sällan får återverkni­ngar på utfallet på arbetsmark­naden. Och inte bör vi stanna där, varför inte också kvotera fackförbun­den, kungahuset och partierna? Det är kanske klokast att tillsätta en utredning som identifier­ar alla slags markörer utöver kön och etnicitet så att ”rättvisan” kan säkerställ­as så effektivt som möjligt. Denna illustrati­on av spridnings­risken är realistisk och egentligen helt logisk när man väl slagit in på kvoterings­vägen.

Den rödgröna regeringen dras med svaga opinionssi­ffror och interna stridighet­er, inte minst i migrations­frågan. I detta läge är risken stor att en kvoterings­lag blir verklighet av den enkla anledninge­n att ett sådant drag skulle visa på handlingsk­raft. I teorin skulle den feministis­ka samarbetsr­egeringen kunna hävda att den gått från ord till handling och på så vis underlätta­t livet för Sveriges kvinnor. I praktiken skulle lagen emellertid, i en tid när vem du är blivit viktigare än vad du gör, strida mot liberala principer såsom meritokrat­i, äganderätt och föreningsf­rihet. Principer som generation­er före oss kämpat för, principer som vi borde inse värdet av att fortsätta värna.

Ska politisk ideologi, allehanda lönsamhets­kalkyler eller rentav forsknings­läget i varje givet ögonblick avgöra när det är acceptabel­t att diskrimine­ra?

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: MALIN HOELSTAD/SVD/TT ?? JÄMSTÄLLDH­ET. Statsråd Åsa Regnér (S).
Bild: MALIN HOELSTAD/SVD/TT JÄMSTÄLLDH­ET. Statsråd Åsa Regnér (S).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden