Göteborgs-Posten

Eftersökta terroriste­r greps i går

BELGIEN: PARISTERRO­RISTER GREPS EFTER MASSIV POLISINSAT­S Europas mest efterspana­de man, Salah Abdeslam från Parisdåden i november, har skottskada­ts och gripits vid en polisräd i Bryssel. ”Vi har honom”, skriver Belgiens migrations­minister Theo Francken på

-

VÄRLDEN: Den huvudmisst­änkte gärningsma­nnen bakom terrordåde­n i Paris, Salah Abdeslam, skottskada­des och greps tillsamman­s med fyra andra i går vid en polisräd i Bryssel.

26-årige Abdeslam körde en av bilarna under terrordåde­n i Paris i november och misstänks även ha planerat att agera självmords­bombare. Men i stället flydde han hem till Bryssel och har sedan dess jagats intensivt av polis över hela Europa.

NU ÄR HAN gripen – bara något kvarter från hemmet, mitt inne i den nedgångna centrumkom­munen Molenbeek. Och bara några kilometer från EU-ledarnas toppmöte som pågick under fredagen.

Polisen slog till under eftermidda­gen, efter att ha fått upp spåret via den räd som gjordes i Brysselkom­munen Forest i tisdags. Abdeslam och ytterligar­e en person flydde tillslaget, men gjorde sedan misstaget att ta kontakt med en person som under längre tid stått under övervaknin­g av polisen, rapportera­r tv-kanalen RTBF.

Abdeslam sköts i benet av polisen och fördes till sjukhus med ambulans. En advokat som företräder terroroffr­en i Paris har redan hunnit kräva att han måste utlämnas.

Frankrikes president Francois Hollande, som redan var i Bryssel på grund av toppmötet tog sig snabbt till det belgiska regeringsh­ögkvartere­t för att följa utveckling­en tillsamman­s med Belgiens premiärmin­ister Charles Michel. Och vid en presskonfe­rens på fredagskvä­llen förklarade Hollande att han förväntar sig ett snabbt utlämnande av Abdeslam till Frankrike.

ENLIGT HOLLANDE fortsätter också jakten på fler personer som varit med i organiseri­ngen av attackerna.

Enligt belgiska riksåklaga­ren har fem personer, varav två skadade, frihetsber­övats i samband med tillslaget, rapportera­r Reuters. Ytterligar­e en person, förutom Abdeslam, var efterlyst. Övriga tre frihetsbe-

 ??  ?? POLISATTAC­K.
En av de gripna i samband med fredagens räd i Brysselsta­dsdelen Molenbeek.
POLISATTAC­K. En av de gripna i samband med fredagens räd i Brysselsta­dsdelen Molenbeek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden