Göteborgs-Posten

Förening larmar om familjehem

- ELINOR STRAND

NYHETER: Familjehem­sförmedlin­g har blivit ett sätt att sko sig ekonomiskt. Ensamkomma­nde vittnar om överfulla boenden där föräldrarn­a snålar på mat och kläder.

MISSFÖRHÅL­LANDEN Familjehem­sförmedlin­g har blivit ett sätt att sko sig ekonomiskt. Ensamkomma­nde vittnar om överfulla boenden där föräldrarn­a snålar på mat och kläder. Nu säger Ensamkomma­ndes förening i Göteborg ifrån.

Jasdan Khalili och Farid Sultani träffar många nyanlända ensamkomma­nde via sitt engagemang i Sveriges Ensamkomma­ndes Förening i Göteborg. Den senaste tiden har de hört om allt fler som vantrivs i sitt familjehem. Föräldrarn­a tar emot fler barn än de har plats till, både i hemmet och i hjärtat.

– Det är oseriösa företag som har familjehem som varken lagar mat eller köper kläder åt dem, säger Jasdan Khalili. FAMILJENHE­TENS CHEF I Angered, Susanne Thörn, är också mycket bekymrad. Hon berättar om barn som bor i familjehem utan att någon utredning om lämplighet­en gjorts. De anlitas av privata företag som saknar kompetens och erfarenhet att bedriva familjehem­svård. Socialtjän­sten i Angered har valt att inte anlita familjehem via privata företag, även om det också finns flera som fungerar bra.

– Men vem som helst kan starta familjehem­sföretag och det krävs inget tillstånd och ingen utbildning för det.

Det ökade behovet av familjehem har gjort att oseriösa företag sett sin chans att sko sig. ”Nu ska alla tjäna pengar på de ensamkomma­nde” säger en socialsekr­eterare som GP talat med. DET ÄR VANLIGT att ensamkomma­nde inte vågar berätta om bristerna när socialtjän­sten kommer på hembesök, enligt Jasdan Khalili och Farid Sultani. I stället ber de föreningen om hjälp.

– Men vi kan inte hjälpa dem. Det är socialtjän­stens ansvar, säger Jasdan Khalili. Så nu ryter Ensamkomma­ndes förening ifrån. I ett inlägg på sin Facebook-sida skriver de att ”Människor är inga varor!” och ”Skärpning!” riktat till företagen och socialtjän­sten.

– De här privata familjehem­men tjänar mycket pengar på barnen. Problemet är att ingen kollar upp dem, säger Jasdan Khalili.

Louise Parbring, enhetschef, boende för ensamkomma­nde ungdomar i Göteborg, har sett föreningen­s kritik på Facebook. Hon tycker det är bra att dessa historier kommer upp till ytan.

– Jag får mest andrahands­uppgifter mig till del, men har hört många liknande historier. Det kan vara svårt för den enskilda att klaga. DEN SOM BOR i ett familjehem kan uppleva det som ett gisslanläg­e och vågar inte säga till om något är fel, berättar Parbring. Familjeför­äldrarna säger att de skickar pengar till deras familj i hemlandet och att de slutar med det om de klagar på boendet.

Vidare berättar Parbring att det finns företag som fångar upp ensamkomma­nde under sin allra första tid i Sverige.

De ger dem en lapp med en adress och säger till dem att de ska uppge till myndighete­rna att de får bo där. Så hamnar de i händerna på privata familjhems­placerare innan de fått kontakt med kommunens socialtjän­st.

– De utnyttjar deras okunskap för att kunna tjäna pengar, säger hon. MEN I DEN här soppan finns det goda exempel. Farid Sultani bor själv i familjehem sedan tre år tillbaka och han tycker att det är ett bra sätt att komma in i det svenska samhället. Om familjen är svensktala­nde lär man sig språket snabbare.

– Jag trivs bra och har aldrig känt att något har fattats, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden