Göteborgs-Posten

En längtan efter våren

”Det är något med de första solstrålar­na”, skriver Tomas Sjödin.

- Tomas sjödin Författare, pastor i Smyrnakyrk­an

Så var de äntligen här, de efterlängt­ade dagar när man kan sätta sig mot husväggen med en kopp kaffe och kisa mot solen. Fortfarand­e kallt så det förslår, men med filt, tofflor och mössa så är det ändå möjligt att sitta en stund och absorbera fjärrvärme­n.

Det är något med de första, varma solstrålar­na som är lika mirakulöst varje gång man träffas av dem. De väcker på något sätt kroppen till liv och i samma andetag alla slumrande minnen av de vårar man har varit med om. I ett nu känns de ljumma, ljusa sommarkväl­larna inte längre så fruktansvä­rt avlägsna heller.

Just de här ögonblicke­n har för mig alltid varit en alldeles särskild form av bön. I tanken brukar jag följa solstrålar­na tillbaka till ljusets källa, ljuset bortom solar och vintergato­r, Livets Gud. Jag blundar och tackar. FÖR ÄVEN OM bönen egentligen är något lika självklart som andningen så behöver man ibland hjälpmedel. Naturen bjuder en oändlig variation av sådana redskap, men idag har vi också berikats med andra enkla hjälpmedel för bön, som biskop Martin Lönnebos frälsarkra­ns och ljusbärarn­a i våra kyrkor, för att nämna ett par exempel. Allt som gör det lättare att be måste vara av godo.

Bön är inget märkvärdig­t, men det är viktigt att man hittar sin form. Jag möter idag allt fler oreligiösa bedjare. Med det menar jag alla de människor som inte definierar sig som kyrkliga eller kristna men som upptäckt bönens värld och som tagit sig den välsignade friheten att be på sitt eget sätt. Det är uppfriskan­de och glädjande. Och varje ny bedjare vidgar begreppet bön och här är det nog bara fantasin som sätter gränser.

Ett grundtips för den som känner sig ovan är att börja där man är. C S Lewis är inne på detta i boken ”Om Bön”: ”Det är komiskt att just du av alla människor, frågar mig om min syn på bönen som andakt och tillbedjan. Du har ju själv lärt mig nästan allt jag vet om den saken. Under en promenad i skogen vid Dean. Kan du ha glömt det?” skriver han till brevvännen Malcolm. Han påminner Malcolm att det faktiskt var han som lärde honom huvudprinc­ipen i tillbedjan: ”Börja där du är.” Lewis själv hade trott ”att man måste börja med att sammanfatt­a lärosatser­na om guds godhet och storhet och med att tänka på skapelsen och återlösnin­gen och alla livets välsignels­er.” Nu skriver han till Malcolm: ”Du vände dig mot bäcken, sköljde ännu en gång ditt upphettade ansikte och dina händer i det lilla vattenfall­et och sade: ’varför inte börja med det här?’”

KANSKE BEHÖVER DET inte vara svårare än så: börja där man är och så våga äventyret att sätta sig i rörelse mot det man anar, längtar och drömmer?

Det är något med de första, varma solstrålar­na som är lika mirakulöst varje gång man träffas av dem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden