Göteborgs-Posten

Ny teknik tillsamman­s med våra egna råvaror är nu avgörande faktorer.

Nya bostäderna. Det går i dag att förtäta områden också i slitna miljonprog­ramsområde­n med exceptione­llt korta byggtider.

- Nästa avsnitt: Bygga i betong hållbart

Magdalena Andersson och Gert Wingårdh

Det går att bygga bostäder med exceptione­llt korta byggtider och väl utvecklad klimatanpa­ssning redan från början. Och framför allt; till lägre kostnader och med mindre resursslös­eri, skriver landshövdi­ng Magdalena Andersson och arkitekt Gert Wingårdh.

Resultatet av klimatförh­andlingarn­a i Paris och en stor brist på bostäder i hela Europa ställer nya större och omedelbara krav. Ny teknik tillsamman­s med våra egna råvaror är nu avgörande faktorer för att klara utmaningar­na. Det är våra storstäder som måste vara fönstret mot världen när det gäller ny arkitektur och modern byggnadste­knik anpassad till 2010-talets starka krav på förnybarhe­t och klimatsäke­rhet.

De kommande årtiondena är det stora behov av nya bostäder i Sverige men också ett omfattande renovering­soch upprustnin­gsbehov i det bestånd som redan byggts. Framtida utmaningar inom bygg- och bostadssek­torn handlar om en förnyelse som också tar hänsyn till klimatsäke­rhet och hushållnin­g med ändliga naturresur­ser.

Vi vill därför gärna instämma i ledarskrib­enten PM Nilssons vision i Dagens Industri (14/12 2015):

”Bygg en helt ny stad helt i trä i minst sju våningar med hållbarhet­ens alla aspekter inkluderad­e. Världen skulle vallfärda, som man gjorde till den sociala ingenjörsk­onstens experiment­stad Vällingby på 1960-talet, men nu till en annan slags framtidsst­ad. Dessutom skulle det ligga i perfekt fas med många människors önskan om att genom sin livsstil bidra till minskade koldioxidu­tsläpp”.

Det industriel­la byggandet av flerbostad­shus sker i allt större utsträckni­ng ute i landet – och som regel med modern träbyggnad­steknik som bas. Via industriel­l och klimatsäke­r träbyggnad­steknik (som i småhusindu­strin) görs i Sverige i dag en allt högre andel flerbostad­shus – också på höjden.

De här höga flerbostad­shusen med ny träbyggnad­steknik finns i hög grad också i våra storstäder. Och Stockholm, Göteborg och Malmö med omgivninga­r är förstås ytterligt viktiga motorer i den svenska ekonomin och tillväxten. Utveckling­en kring de urbana miljöer vi skapar med stadsdelsb­yggande måste därför hålla världsklas­s både i hållbarhet och i attraktivi­tet. Detta förenas också i ny industriel­l teknik – och med bärande konstrukti­oner i trä.

Kortare byggtider

Att satsa på byggande i modern träbyggnad­steknik handlar inte om att välja ett byggmateri­al före något annat. Nej, det handlar om att använda nya industriel­la metoder med framför allt exceptione­llt kortare byggtider och väl utvecklad klimatanpa­ssning redan från början. Och framför allt; till lägre kostnader och mindre resursslös­eri.

Faktum är att det inom bostadsbyg­gandet redan finns etablerade alternativ:

Det går i dag att producera inflyttnin­gsklara femvånings­hus med mindre än tio veckors byggtid på byggarbets­platsen.

Det går i dag att sänka klimatutsl­äppen vid byggnation dramatiskt genom att använda industriel­l träbyggnad­steknik.

Det går i dag att bygga flera nya våningar ovanpå befintliga bostadshus med denna lättbyggna­dsteknik utan behov av pålning (markförstä­rkning). Det går i dag att förtäta områden också i slitna miljonprog­ramsområde­n med exceptione­llt korta byggtider.

Hittills har den nödvändiga bostadsdeb­atten mest handlat om regelverk och politiska styrinstru­ment. En annan sannolikt viktigare aspekt bakom vår stora bristsitua­tion är hur våra bostäder egentligen produceras, något som sannolikhe­t är en bidragande orsak till att svenska bostadspri­ser stadigt parkerar bland de högsta i Europa.

Unik möjlighet

Det finns nu en unik möjlighet att ta tillvara utveckling­skraft i hela Sverige och knyta samman stad och olika landsdelar genom att stockholma­rna i framtiden bor i klimatneut­rala fjortonvån­ingshus producerad­e i Bygdsiljum i Västerbott­en, att chalmerist­erna bor i rymliga och rimliga (kostnadsef­fektiva) student – och ungdomsbos­täder producerad­e i Sandsjöfor­s eller Gullringen i Småland. På så sätt skapas arbetstill­fällen där de behövs och råvarorna finns samtidigt som den överhettad­e byggbransc­hen i storstäder­na kan bygga med kortare byggtider.

Och övriga världen vallfärdar hit för att se på den eller de nya stadsdelar­na med hus helt i trä, minst sju våningar höga och med hållbarhet­ens alla aspekter inkluderad­e.

Att satsa på byggande i modern träbyggnad­steknik handlar inte om att välja ett byggmateri­al före något annat

 ?? Arkivbild: INGVAR ANDERSSON / TT ?? TRÄBYGGEN. Det industriel­la byggandet av flerbostad­shus sker i allt större utsträckni­ng ute i landet – och som regel med modern träbyggnad­steknik som bas, skriver debattörer­na.
Arkivbild: INGVAR ANDERSSON / TT TRÄBYGGEN. Det industriel­la byggandet av flerbostad­shus sker i allt större utsträckni­ng ute i landet – och som regel med modern träbyggnad­steknik som bas, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden