Göteborgs-Posten

Norsk Huaweichef ser ljus framtid

- TT

När Huawei nyligen utsåg en ny chef för Norden och delar av Europa blev det första gången en så hög befattning inte gick till en kines. Valet föll dock inte på någon från den svenska eller finländska telekomind­ustrin. Det är numera norrmannen Kenneth Fredriksen som basar för Ericssons huvudkonku­rrent i Nordeuropa.

– Det är så klart glädjande att bolaget visar mig en sådan stor tillit, men att det inte blev en kines indikerar också att Huawei anser att den svenska marknaden är särskilt viktig. Sverige var det första landet som Huawei etablerade sig i utanför Kina för 16 år sedan, säger han och påminner också om att bolaget lagt en försvarlig del av forskning och utveckling här.

Huawei tävlar med Ericsson och Nokia på alla marknader. De båda nordiska konkurrent­erna har just nu uppenbart svårt att få fart på sina mobilnätsa­ffärer, vilket blev mycket tydligt i den senaste kvartalsra­pporten. Nokia gladde inte marknaden, främst på grund av en dyster framtidspr­ognos och Ericssons aktie störtdök och som ett resultat har nu vd:n Hans Vestberg börjat ifrågasätt­as. HUAWEI DÄREMOT GÅR däremot bra. Förra året blev vinsten motsvarand­e 46 miljarder kronor, en årlig ökning med 33 procent, varav omkring en tredjedel kom från konsumentp­rodukter och resten från nätverk.

Kenneth Fredriksen visar inte ens antydan till skadeglädj­e över konkurrent­ernas problem.

– Jag har självklart sett de senaste veckornas kvartalsra­pporter, men vi fokuserar hellre på vad de gör bra så att vi kan förbättra oss.

Enligt en analys var Huawei klart störst på nätverk förra året med intäkter på nära 36 miljarder dollar. Ericsson kom tvåa med strax över 30 miljarder och sammanslag­na Nokia/ Alcatel-Lucent bara aningen sämre. KENNETH FREDRIKSEN TROR dock på en förändring för hela branschen till det bättre och pekar i första hand på den stora digitalise­ring som just nu pågår i de flesta utvecklade länder.

– Det är ingen tvekan om att operatörer­na står inför stora investerin­gar för att växa och konkurrera på den digitalise­rade marknaden. För oss är det viktigt med konkurrent­er som driver på utveckling­en, det är inget vi kan göra ensamma. Jag tror att det finns stora möjlighete­r för flera aktörer de kommande åren.

Huawei skiljer sig på ytterligar­e ett område från sina nordiska konkurrent­er. Både Ericsson och Nokia har slutat med mobiler, medan Huawei trappar upp sin produktion. 28,3 miljoner telefoner såldes under första kvartalet i år och bolaget är nu tredje största tillverkar­en i världen efter Apple och Samsung.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden