Göteborgs-Posten

Protestern­a mot Vattenfall avslutade

- TT

TYSKLAND Protestakt­ionen vid en tysk kolgruva som ägs av Vattenfall har avslutats, enligt tyska medier. Uppgiftern­a bekräftas av bolaget och en svensk aktivist. Han uppger dock att det fortfarand­e pågår en mindre inofficiel­l aktion.

– Vi har uppnått vårt politiska mål, säger Tadzio Müller, talesperso­n för de kring 2 000 som protestera­t mot gruvdrifte­n, enligt den tyska radiokanal­en RBB 24, som förklaring till varför aktionen avbrutits.

Peter Stedt på Vattenfall­s pressjour DEMONSTRAT­ION. och kraftverk. säger att polisen avhyst demonstran­ter från ett kolupplag, ett järnvägssp­år och dagbrottet i gruvan. En svensk aktivist upp- ger dock att två aktivister har kedjat fast sig i en inofficiel­l protest, men enligt Stedt är även dessa avhysta.

– Alla demonstran­ter har avhysts, säger han.

Gruvan utanför Welzow nära den polska gränsen i östra Tyskland förser vanligen kraftverke­t Schwarze pumpe i Spremberg några mil därifrån med kol.

Men eftersom demonstran­terna blockerat leveranser­na började verkets depåer att sina. SCHWARZE PUMPE producerar i vanliga fall både el och fjärrvärme, men gick på lördagen över till att enbart producera värme, vilket inte är lika energikräv­ande.

– Men nu fungerar tillförsel­n igen, och kraftverke­t har återgått till att också producera el, säger Peter Stedt.

 ?? Bild: TINO SCHULZE ?? Aktivister blockerade tågspår mellan Vattenfall­s kolgruva
Bild: TINO SCHULZE Aktivister blockerade tågspår mellan Vattenfall­s kolgruva

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden