Göteborgs-Posten

Höjning: 250 per kvadrat till 600

- HYRESHÖJNI­NG HANNA TORNBRANT 031-62 48 27 hanna.tornbrant@gp.se

– Hade vi hållit på med fotboll hade det varit ett ramaskri, säger Lars Eje Larsson, ordförande för Galleri Majnabbe.

– De vill höja från 250 kronor kvadraten till 600 kronor kvadraten. Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att de skulle dra till med en så hög höjning.

Lars Eje Larsson är ordförande i Galleri Majnabbe som ägs av den ideella föreningen Göteborgs konstnärsk­lubb.

KONSTSTADE­N GÖTEBORG

LÄS I MORGON: Svar från kommunstyr­elsens politiker, och från Higabs vd Göran Sylvesten: ”Rättvisa hyror är viktiga. Hyran justeras inte efter betalnings­kraft.”

Galleriet ligger i Kustens hus, ett vackert gammalt trähus mitt mellan leden och älven i höjd med Tysklandst­erminalen, lokaler man delar med Visans vänner. Trafiken brusar högt från bilarna nedanför när vi möter honom vid porten till galleriet. LARS EJE LARSSON är en man med vissa bekymmer. Han undrar hur verksamhet­en han är med och driver ska kunna överleva. Bakgrunden är att Higab som äger husen har höjt hyran. Skälet: Higabs hyror ska vara marknadsan­passade. Höjningen genomförs inte fullt ut med en gång, men i etapper under fem år.

I dag betalar Göteborgs konstnärsk­lubb 105 000 kronor om året i hyra, en summa som inkluderar kallhyra, värme, sopor, parkering och kostnad för vaktbolag.

Om fem år ska Göteborgs konstnärsk­lubb betala 190 720 kronor om året, kostnad per månad blir 15 900 kronor varav kallhyran utgör drygt 12 000 kronor.

– Vi är ett av de äldsta kvarvarand­e göteborgsg­allerierna. Göteborgs konstnärsk­lubb har funnits sedan 1933. Hade vi hållit på med fotboll hade det varit ett ramaskri. MEN NÅGOT RAMASKRI hörs inte. När Lars Eje Larsson och hans kamrater i konstnärsk­lubben i skrivel-

ser och samtal med Higab och med politikern­a i kommunstyr­elsen, påpekat det orimliga i att höja lokalhyror­na så kraftigt, har gensvaret varit stillsamt. Ett svar från Mariya Voyvodova (S), ordförande i kulturnämn­den, har kommit där hon påpekar att utredninga­r pågår, dels om föringsbid­rag, dels om uthyrnings­policy. Men under tiden höjs hyran enligt plan, konstatera­r Lars Eje Larsson.

– Handläggar­en på Higab som vi förhandlar med är en tjänsteman som gör som han blir tillsagd.

Svaret Lars Eje Larsson har fått är att Higab lutar sig mot regler och direktiv som säger att man ska ta ut marknadsan­passade hyror. GÖTEBORGS KONSTNÄRSK­LUBB har bett kulturnämn­den om hjälp, men fått till svar att de inte har pengar till hyreshöjni­ngar. I dag får man ett verksamhet­sbidrag på 200 000 kronor om året, en summa som också ska täcka lönen till galleriste­n som får 14 000 brutto i månaden. Bidraget skulle behöva dubblas för att klara av situatione­n med den höjda hyran, menar Lars Eje Larsson.

– Kommunen tar med ena handen och har inget att ge med den andra. Det känns lite lamt. Och vad är detta för samhälle med egna bolag som ska gå med vinst? Vi kommer i kläm. Vill inte Göteborg ha den här typen av verksamhet? Hur ser scenariot ut för er?

– Vi kan säga upp vårt kontrakt med tre månaders varsel. Vi klarar första årets höjning, men nästa år finns inte pengar för. Inkomster för galleriet är inte tillräckli­gt. Det är svårt att veta hur man ska öka inkomstern­a. Även privata galleriste­r har det svårt, jag menar när inköpschef­en för VG-regionen bor i Stockholm och köper konst där, det gör det inte lättare för dem. GÖTEBORGS KONSTNÄRSK­LUBB har 220 medlemmar. Man har huserat i lokalerna i Kustens hus sedan 1971. Galleri Majnabbe är ett av få ickekommer­siella konstnärsä­gda galleriet i Göteborg som visar målerikons­t.

– Varför man ska sätta åt kulturarbe­tare, det begriper jag inte, säger Lars Eje Larsson.

”Vi klarar första årets höjning, men nästa år finns inte pengar för.” LARS EJE LARSSON Ordförande i Galleri Majnabbe

 ??  ?? BEKYMRAD. ”Kommunen tar med ena handen och har inget att ge med den an-dra”, säger Lars Eje Larsson, ordförande i Galleri Majnabbe, här tillsamman­s med galleriste­n Gunnar Binder.
BEKYMRAD. ”Kommunen tar med ena handen och har inget att ge med den an-dra”, säger Lars Eje Larsson, ordförande i Galleri Majnabbe, här tillsamman­s med galleriste­n Gunnar Binder.
 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ??
Bild: JONAS LINDSTEDT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden