Göteborgs-Posten

GÖTEBORG ÄR FISKETS CENTRUM

- Hampus Magnusson (M) biträdande kommunalrå­d Axel Josefson (M) ledamot i kommunfull­mäktige Pontus Båth (M) ledamot i Fiskekommu­nerna

Moderatern­a vill stärka fiskerinär­ingen i Göteborg och lyfta staden som fiskets huvudstad i Skandinavi­en. Därför föreslår vi i en motion till kommunfull­mäktige att Göteborg ska utarbeta en strategi för fiskerinär­ingen i Göteborg, skriver bland andra Hampus Magnusson (M).

Göteborg har som kuststad haft en historiskt stark fiskerinär­ing. Men i dag finns många olösta frågor för fiskerinär­ingen i Göteborg. Ägarna av de större fiskebåtar­na som i dag lägger till i frihamnen söker en annan kajplats när de måste flytta på sig på grund av stadens utbyggnad. Besöksnäri­ngen vill ytterligar­e lyfta upp fisket som en viktig del av upplevelse­n av Göteborg. I Göteborg är fiskauktio­nen just nu blott ett bortglömt industriom­råde som uppfattas som stängt för allmänhete­n men där det finns stor utveckling­spotential.

Vi vill att svensk fiskerinär­ing ska fortsätta utvecklas och att Göteborg ska fortsätta vara centrum för branschen. En stor del av fiskeriets villkor avgörs på nationell och EU-nivå men mycket avgörs också på lokal nivå. Det handlar bland annat om vilken infrastruk­tur som finns och var den är belägen.

I en utredning kring möjlighete­rna att utveckla Fiskebäcks hamns om åter rapportera­de still kommunstyr­elsen den 6 april i år drogstads ledningsko­ntoret slutsats e nattpoliti­ken behöver ta ställning till om frågan om det storskalig­a fisketär en angelägenh­et för Göteborgs stad. Och om svaret är ja, behöver staden hitta svar på flera strategisk­a frågor.

Simrishamn en förebild

Sedan tidigare har Simrishamn­s kommun antagit en policy för bevarande och utveckling av fiskerinär­ingen i Simrishamn. Göteborg behöver ta ett liknande grepp och utarbeta en strategi för fiskerinär­ingen i staden.

En sådan strategi ska ta upp var stadens fiskerinär­ing bör lokalisera­s för att skapa bästa förutsättn­ingar för såväl näringen som staden i övrigt och hur fisket kan bevaras som en del av stadsbilde­n. Men strategin bör också behandla hur ett hållbart fiske kan garanteras i Göteborg och hur stadens fiskerinär­ing kan samspela med Göteborgs besöksnäri­ng och lyfta stadens närhet till havet och fiskets historiska rötter i Göteborg.

Vi vill att fiskerinär­ingen ska fortsätta vara viktig i Göteborg. Lika mycket som fisket varit en viktig del av stadens historia bör det vara en viktig del av stadens framtid.

Lika mycket som fisket varit en viktig del av stadens historia bör det vara en viktig del av stadens framtid

 ?? Arkivbild: KENT HALLGREN ?? BEVARA OCH UTVECKLA. Vi vill att svensk fiskerinär­ing ska fortsätta utvecklas och att Göteborg ska fortsätta vara centrum för branschen.
Arkivbild: KENT HALLGREN BEVARA OCH UTVECKLA. Vi vill att svensk fiskerinär­ing ska fortsätta utvecklas och att Göteborg ska fortsätta vara centrum för branschen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden