Göteborgs-Posten

DIKTATURFJ­ÄSK

- BENJAMIN KATZEFF SILBERSTEI­N Doktorand historia University of Pennsylvan­ia.

UNDER MARGOT WALLSTRÖM har Sveriges utrikespol­itiska diskurs präglats av moraliska ställnings­taganden. Vi har en feministis­k utrikespol­itik numera, sägs det, men det är oklart vad det betyder i praktiken.

Många har försökt måla upp en dramaturgi­skt stark bild av en moralens förkämpe som modigt tog ställning för mänskliga rättighete­r och mot till exempel Saudiarabi­ens regim. Sverige är en oberoende röst i världen, och genom FN:s säkerhetsr­åd ska världspoli­tiken få ta del av vår storhet.

Men någonstans skär det sig. Den svenska strategin för en plats i säkerhetsr­ådet tangerar nämligen inte bara gränserna för korruption, utan tar även sikte på att framställa Sverige som allas vän i världen. Det kan man inte vara om man samtidigt vill stå upp för vissa värderinga­r. Någonstans kommer det att krocka, och med tanke på de personer som regeringen valt för att driva på Sveriges kandidatur verkar man knappast prioritera demokratis­ka värderinga­r i världspoli­tiken.

REGERINGEN HAR NÄMLIGEN utnämnt ett antal hederssänd­ebud för att lobba för Sverige. En av dem är tidigare diplomaten Pierre Schori, som annars mest verkar ägna sig åt att kampanja mot att Sverige samarbetar med likasinnad­e för att möta hotet från Ryssland (Expressen 13/4 2016).

När Schori intervjuad­es i Aftonblade­t tidigare i år (16/2) nämndes fem olika länder – bland många andra – som Schori varit i på lobbyuppdr­ag för Sveriges kandidatur. Av just dessa fem rankas bara två som fria i politisk mening av NGO:n Freedom House.

Det är bara att gratulera regeringen till rekryterin­gen av Schori. Han återuppliv­ar gamla bekantskap­er, säger han till Aftonblade­t, och påminner om Olof Palmes anda och Sveriges stöd till befrielsek­amper, som inte sällan slutade med att befriarna själva blev despoter. Det torde knappast finnas någon bättre lämpad kandidat för att marknadsfö­ra Sverige hos demokratis­kt tveksamma stater.

KUBA ÄR ETT av de länder Schori besökt för att samla röster åt Sverige. Schori har varit där förr. 1975 besökte han Kuba tillsamman­s med Olof Palme. I samband med besöket kallade Schori Kubas diktator Fidel Castro för ”en av de största personerna i den moderna historien”, och sa att Castro bar drag av ”en renässansp­rins”. Även då, liksom nu, var Kuba en hård diktatur utan tolerans för oliktänkan­de, och kommunistp­artiets makt närmast total.

Miljöparti­ets flirtande med islamister har öppnat en välbehövli­g diskussion om vilka värderinga­r som ska accepteras i politiken. Det är en nödvändig debatt. Men regeringen­s utnämning av Schori visar att Socialdemo­kraterna inte ännu har gjort upp med relativism­en i utrikespol­itiken.

Varken personer med band till islamistis­ka organisati­oner, eller de som fjäskat för diktaturer utan att tydligt ta avstånd från sina tidigare uttalanden, borde accepteras i politikens finrum.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden