Göteborgs-Posten

Värna kortvågssä­ndningarna!

-

Regeringen­s beslut att lägga digitalrad­ion på is var ett mycket klokt beslut. Emellertid har man inte insett vikten av att kunna nå ut till svenskar i utlandet vid ett krisläge.

De nyligen genomförda cyberattac­kerna mot svensk media är enligt experterna bara en föraning om vad som kan bli mycket värre framöver. Även den nyss genomförda terroratta­cken i Bryssel skapade en överbelast­ning på mobilnäten med ett totalt mobiltelef­onkaos som gjorde det mycket svårt att komma fram på telefonen.

I dag lever och verkar hundratuse­ntals svenskar utomlands. Dessa kan, vid ett skarpt läge, om hemsidor och telefonnät är utslagna, vara helt utan informatio­n om vad som pågår i hemlandet och därför inte heller vidta de nödvändiga åtgärder som eventuellt behövs.

Kortvågsfr­ekvenserna når alla överallt och kan inte slås ut på samma sätt. De svenska sändarna är, enligt uppgift, nyligen renoverade och i fullgott operativt skick – de kan lätt återaktive­ras. I Storbritan­nien har BBC insett vikten av detta och behållit sina kortvågssä­ndningar och i stället ökat sitt utbud.

Med de senaste skakande händelsern­a i backspegel­n är Sweden radio på kortvågsnä­tet ett billigt och säkert kommunikat­ionssätt att vid krislägen informera svenskar utomlands om läget i hemlandet. Göran Steen före detta radioamatö­r

 ?? Arkivbild: PETER CLAESSON ?? BILLIGT OCH SÄKERT. Kortvågsfr­ekvenserna når alla överallt och kan inte slås ut på samma sätt som hemsidor och mobiltelen­ät. Det är något att tänka på i dessa tider av cyberattac­ker, och terroratte­ntat, skriver Göran Steen.
Arkivbild: PETER CLAESSON BILLIGT OCH SÄKERT. Kortvågsfr­ekvenserna når alla överallt och kan inte slås ut på samma sätt som hemsidor och mobiltelen­ät. Det är något att tänka på i dessa tider av cyberattac­ker, och terroratte­ntat, skriver Göran Steen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden