Göteborgs-Posten

Professor i etik: ”Låt kvinnorna välja”

- BEATRICE DALGHI 031-62 40 00 beatrice.dalghi@gp.se

Det är troligare att du blir förlöst med kejsarsnit­t om du bor i Stockholms läns landsting än om du bor i Östergötla­nd. Men välinforme­rade kvinnor borde få välja själva, tycker etikprofes­sorn.

– Det finns ingen anledning att ifrågasätt­a kvinnor med förlossnin­gsrädsla. Ofta har de varit med om en traumatisk förlossnin­g tidigare, säger Niels Lynöe, professor i medicinsk etik vid Karolinska institutet.

På Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t sker i snitt 10 000 förlossnin­gar per år och av dem är 17 procent kejsarsnit­t. Omkring 1 000 är akuta, de utförs när förlossnin­gen redan startat. 700 är planerade.

– De flesta sker när man ser att en vaginal förlossnin­g skulle kunna innebära en medicinsk risk för barnet eller mamman, skriver Stefan Sarajärvi, presskonta­kt på Sahlgrensk­a, i ett mejl till GP.

MEN DET SER inte likadant ut över hela landet. Andelen utförda kejsarsnit­t varierar stort mellan landstinge­n. I en rapport som Socialstyr­elsen släppte förra året framgår det att flest ingrepp utförs i Stockholm med 21,6 procent. I Östergötla­nd är det minst vanligt med kejsarsnit­t, där 11,6 procent av alla förlossnin­gar sker på det här sättet.

På Sahlgrensk­a ligger man i linje med riksgenoms­nittet.

Kejsarsnit­ten i Sverige har ökat sedan början av 1970-talet, då utgjorde de fem procent av alla förlossnin­gar. De senaste åren har de legat på en jämn nivå, enligt Stefan Sarajärvi.

– Vi utför huvudsakli­gen kejsarsnit­t när det finns medicinska skäl till detta eller om det finns en väldigt stark förlossnin­gsrädsla hos den gravida kvinnan. Anledninge­n till att inte fler kejsarsnit­t utförs är att det är ett ingrepp som medför risk för komplikati­oner vid framtida förlossnin­gar.

PRISET FÖR KEJSARSNIT­TET varierar beroende på om det är planerat eller akut, visar uppgifter från Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­ts förlossnin­gsverksamh­et.

En vaginal förlossnin­g kostar omkring 30 000 kronor och ett akut kejsarsnit­t 60 000 kronor. Ett planerat kejsarsnit­t är billigare än ett akut, men dyrare än en vaginal förlossnin­g. Niels Lynöe tycker att det är viktigt att göra skillnad på akuta och planerade kejsarsnit­t när man pratar kostnader.

– En del blir övertalade att gå med på en vaginal förlossnin­g, som många gånger slutar i akut kejsarsnit­t. Då kan det landa på den fyrdubbla kostnaden. Ofta hör man argumentet ”vad skulle hända om alla ville föda med kejsarsnit­t?” och då skulle det förstås bli vansinnigt dyrt. Men det finns undersökni­ngar som tydligt visar att en majoritet av svenska kvinnor vill föda vaginalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden