Göteborgs-Posten

Byggstart för två nya trygghetsb­oenden Fakta: Kommuner med trygghetsb­oenden

- MARTINA LILJEDAHL

SÅ SKA DET BLI. VÄSTSVERIG­E I Mölndal och Kungsbacka har nu bygget startat av kommunerna­s första trygghetsb­oenden. Det innebär att snart alla kommuner i Göteborgso­mrådet kan erbjuda ett mellanalte­rnativ för äldre.

Relaxavdel­ning med bastu och gym, trädgård med odlingslot­ter eller bara en gemensam matsal. Det kan se olika ut på olika ställen, men på ett trygghetsb­oende ska det finnas sociala utrymmen för de boende, en trygghetsv­ärd som ser till att det anordnas aktivitete­r varje vecka och en hög form av tillgängli­ghet så att de som flyttar in kan bo kvar länge. Oftast riktar boendet sig till de som fyllt 70 år.

– Det här är framtidens boendeform. Man har olika trygghetss­kapande funktioner och man kan bo kvar hemma länge eftersom tillgängli­gheten är hög. Redan från början är det byggt för rullstol exempelvis, säger Susanne Höjer, informatio­nschef för Mölndalsbo­städer som bygger ett 66 lägenheter i Bifrost, i norra Mölndal.

Samma dag som första spadtaget togs där kastades första bouleklote­t i Kolla parkstad i Kungsbacka. Där bygger kommunala Eksta ett trygghetsb­oende.

Såväl Mölndalsbo­städer som FÖRSTA BOULEKASTE­T. Eksta satsar 150 miljoner kronor.

– Det känns oerhört spännande. Vi har haft en referensgr­upp som varit med hela vägen och som tyckt till om innehållet, främst tjänster men också den fysiska miljön. Jag tror att det är jättevikti­gt för att hamna rätt och det är ju själva meningen med ett sådant här boende att de äldre ska involveras, säger Ekstas vd Christer Kilersjö. NAMNET TRYGGHETSB­OENDE kommunicer­ar att det handlar om ett boende där människor känner sig trygga. Och det gör de. Det anser forskaren Lisbeth Lindahl, som i en studie för FoU i Väst/GR tittat på tre olika boenden.

Hon hittade tre viktiga komponente­r som skapade trygghet. Gemensamma lokaler där hyresgäste­rna kan göra saker ihop, närvaron av en trygghetsv­ärd och tillgängli­gheten.

– Det är väldigt vanligt att man blir ensam när man bli äldre. Många vänner kanske har dött ifrån en och man behöver ha ett socialt sammanhang. Det minskar också ångesten. Sedan är tillgängli­gheten väldigt viktig för känslan Har: Pågående byggen: Har inte: av att man ska kunna klara sig själv.

I stället för att bygga nytt har en del kommuner valt att anpassa gamla serviceläg­enheter till trygghetsb­ostäder och låtit dem förbli biståndsbe­dömda. Då tvingas intressera­de söka lägenhet via äldreomsor­gen, men Lisbeth Lindahl ser en risk med det.

– Risken är att det blir mer av ett äldreboend­e och de som bor där blir lite för passiva. Den här nya formen av boenden behövs som mellanform.

 ?? Bild: TENGBOM ARKITEKTER ?? Mölndals första trygghetsb­oende ska stå klart hösten 2017. Här kommer finnas ett växthus där de boende ska kunna odla ihop.
Bild: TENGBOM ARKITEKTER Mölndals första trygghetsb­oende ska stå klart hösten 2017. Här kommer finnas ett växthus där de boende ska kunna odla ihop.
 ?? Bild: EKSTA ?? Ekstas vd Christer Kilersjö kastar boulevid invigninge­n av trygghetsb­oende i Kungsbacka. Alingsås, Partille, Göteborg, Tjörn, Orust, Bollebygd, Mark, Kungsbacka, Mölndal, Ale, Kungälv, Göteborg. Lerum, Öckerö, Stenungsun­d. Boendeform­en uppstod efter...
Bild: EKSTA Ekstas vd Christer Kilersjö kastar boulevid invigninge­n av trygghetsb­oende i Kungsbacka. Alingsås, Partille, Göteborg, Tjörn, Orust, Bollebygd, Mark, Kungsbacka, Mölndal, Ale, Kungälv, Göteborg. Lerum, Öckerö, Stenungsun­d. Boendeform­en uppstod efter...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden