Göteborgs-Posten

Allt sämre klimat för företagen

- MARTINA LILJEDAHL

LERUM Lerum placerar sig på bottenplat­s i Göteborgsr­egionen när Svenskt näringsliv undersöker företagskl­imatet. Lerum får det samlade omdömet 2,8 vilket gör att kommunen inte klarar gränsen för godkänt i år. Ett resultat som förvånar de ansvariga.

– Vi blev förvånade för vi har jobbat ganska hårt de senaste åren och tagit hjälp utifrån och från våra företagare. Bland annat har vi skickat ut en enkät till våra 4 000 registrera­de företagare. Men vi har väldigt många småföretag­are och behoven kan se väldigt olika ut, säger Åsa Qvist Ek, näringsliv­s- och turismansv­arig i kommunen.

Flera olika råd med politiker, tjänstemän och företagare som diskuterar specifika frågor har skapats. Där ibland ett upphandlin­gsråd som fokuserat på hur kommunen kan förenkla förfrågnin­gsunderlag. I dagarna startade ett myndighets­råd för bygglov och miljö- och hälsofrågo­r. MEN TROTS ALLA åtgärder visar Svensk Näringsliv­s enkät som ett hundratal företag svarat på att hälften helt saknar kunskap om kommunens arbete för att förbättra företagskl­imatet. Såväl dialogen med kommunledn­ingen och kommunens informatio­n får bottenbety­g, långt under riksgenoms­nittet.

– Ett problem är att vi inte har nått ut. Vi måste bli bättre på att förklara att här finns hjälp att få, säger Åsa Qvist Ek.

Till hösten sjösätts en ny organisati­on i vilken fyra personer på heltid kommer att jobba med näringsliv­sfrågorna i Lerum.

Enligt Svenskt näringsliv­s regionchef Elisabeth Sandberg finns det tydliga kopplingar mellan företagskl­imat och arbetstill­fällen.

– Vi kan se att de kommuner som tar till sig vad företagen tycker, där skapas också jobb i det privata näringsliv­et. NÅGRA KOMMUNER SOM förbättrat sitt företagskl­imat i år är Stenungsun­d, Ale och Partille.

Bäst i den västsvensk­a klassen är Härryda med det samlade omdömet 3,9. Snittet för riket är 3,5. Göteborg fick 2,9.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden