Göteborgs-Posten

Besökare larmade om kaos på Summerburs­t

- CECILIA VACCARI

TRAKASSERI­ER Under fredagskvä­llen och lördagen strömmade vittnesmål om trängsel och sexuella ofredanden in på festivalen Summerburs­t Facebooksi­da. Arrangörer­na höll flera krismöten under fredag kväll, natt och lördag dag vilket lett till en nöjdare publik.

– Vi stod längst bak på grund av trängseln. Men efter ett tag blev det sådant tryck bakåt så vi hamnade närmare borden. Plötsligt flög en kille som stod på ett av borden rätt på mitt huvud så jag ramlade bakåt, slog i huvudet och svimmade. Jag vaknade utanför dryckesomr­ådet, berättar Leticia Maciel från Uddevalla.

Där blev hon sittandes i över en halvtimme tillsamman­s med sin pojkvän. Men det värsta med upplevelse­n var bemötandet från Summerburs­ts sjukperson­al, menar Leticia.

– De sa att de hade för mycket att göra och att det som hänt mig inte var så allvarligt. ”Du får åka till sjukhuset själv”, sa dem. Men jag var alldeles snurrig och hade ingen energi så vi satt bara i 20 minuter till, sa Leticia under lördagen. TROTS ATT LETICIA Maciel och hennes pojkvän hade biljetter även till dag två valde de att åka hem till Uddevalla i stället efter den traumatisk­a upplevelse­n. Ett 20-tal personer vittnar om liknande TRÅNGT. situatione­r med trängsel, andnöd och panik.

Ett av klagomålen gäller sexuella övergrepp och våld. Johanna Asplund och hennes vänner stod i en av köerna på evenemangs­området när två killar börjar tafsa på hennes vänner. Det uppstod ordväxling mellan parterna men går över till handgripli­gheter.

– En av snubbarna tar tag i mina flätor och luggar mig. Jag försöker komma loss, men det känns som att det håller på i flera minuter. Till slut drar hans kompis loss honom, berättar Johanna Asplund.

Arrangörer­na agerade med kraft för att säkra en bättre festivalup­plevelse på lördagen.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här och beklagar verkligen att folk fått en så tråkig upplevelse som många skriver om. Vi hade för högt tryck vid serverings­områdena och vid passagerna mellan områdena. Vi jobbar mycket med säkerhet och vi gjorde förändring­ar igår och fortsätter under dagen i dag, sa Amanda Hansen på Live Nation strax innan öppningen av festivalen på lördagen. GP STÄMDE AV med Johanna Asplund under söndagskvä­llen hur hon upplevt festdag två.

– Själva passagen in till arenan hade minskats i bredd från drygt åtta meter till två meter. Det gjorde att man blev mosad när man gick in, men i övrigt upplevde jag inga andra problem.

På evenemangs­sidan syntes inte några klagomål på trängsel eller sexuella ofredanden efter den andra festivalda­gen. Däremot upprepades kritik mot för långa köer till såväl barer som toaletter.

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? Under fredagen strömmade det in vittnesmål på Summerburs­t Facebooksi­da om trängsel och ofredanden.
Bild: OLOF OHLSSON Under fredagen strömmade det in vittnesmål på Summerburs­t Facebooksi­da om trängsel och ofredanden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden