Göteborgs-Posten

”Sunt att amortera bolånen”

- CECILIA KLINTÖ

Amortering­sfritt är snart ett minne blott – på onsdag ändras lagen. Det är bra, tycker förstagång­sköparna som lockats till visning av ”en 30-talspärla med bibehållen charm” på Östervärns­gatan i Malmö.

– Det är sunt. Lite har det ju funkat så att folk har kunnat låna upp över öronen. Det är inte bra för bostadsmar­knaden och inte bra för privatekon­omin, säger Istvan Kalmandi.

Han gillar det han ser i den lilla tvåan nära Värnhemsto­rget. Här finns mycket att göra för den händige, men det ser han inte som en nackdel. Begärt pris är 845 000 kronor och spekulante­rna är genomgåend­e unga förstagång­sköpare, just den grupp som tros påverkas allra mest av det nya amortering­skravet på lån som överstiger halva bostadens värde. – HÄR FÅR man ju renovera en del, men jag vill hålla nere kostnaden så att jag inte behöver ta ett för stort lån, säger Oliver Petersson.

Han bor hemma hos föräldrarn­a i Genarp, men ska nu ta första klivet ut på bostadsmar­knaden. Amortering­skravet innebär att han får hålla sig i en lägre prisklass, men det ser han inte som något större problem.

Linus Lindsjö och hans sambo började först titta på gårdar ute på landet, men de har fått tänka om.

– Det är extrema insatser du ska ha som 25-åring i dag. Nu köper vi i stället något billigt, fräschar upp det och gör en vinst, så att vi senare kan ha råd med gården.

HAN TYCKER ATT det är bra att lagen nu kommer att göra så att alla amorterar, men själv hade han gjort det ändå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden