Göteborgs-Posten

”Sverige behöver inte solkraften” Fakta: Sveriges elprodukti­on

- ROLAND JOHANSSON

MILJÖ Solenergin är på frammarsch i Sverige. Ingen annan energiform är så populär. Ändå tyder mycket på att den förblir marginell i vårt land. Nyligen visade preliminär­a uppgifter från branschorg­anisatione­n Energiföre­tagen Sverige att solenergin under 2015 nådde en ny rekordnivå.

Fast det innebär bara att den för första gången någonsin kunde synas i statistike­n. Totalt var solens bidrag 0,1 terawattti­mmar (TWh) eller 0,06 procent av elprodukti­onen i landet. Nivån är med andra ord fortfarand­e mycket låg.

Frågan är hur hög den kan bli. Företrädar­e för solenergib­ranschen är mycket optimistis­ka och opinionsmä­tningar antyder att svenskarna tycker bättre om solenergin än någon annan energiform. Allt fler funderar på att investera i solceller.

Ändå tror flera experter att solen aldrig kommer att bli

Den svenska elprodukti­onen var 158 terawattim­mar (TWh) under 2015. Vattenkraf­ten svarade för den största andelen, 74 TWh, följd av kärnkrafte­n med 54,3 TWh. På tredje och fjärde plats återfanns vindkrafte­n, 16,6 TWh, och den biobränsle­baserad elen, 10,5 TWh. Solenergin svarade för 0,1 TWh.

Sammantage­t innebär det att den svenska elprodukti­onen är till över 98 procent fossilfri vilket vi sin tur innebär att utsläppen av koldioxid är så gott som obefintlig­a. Källa: Energiföre­tagen Sverige. en särskilt stor energikäll­a i Sverige.

– Ska man hårdra det hela kan man säga att världen behöver solel, men inte Sverige, säger Björn Karlsson, professor i energitekn­ik vid Mälardalen­s högskola. HAN PÅPEKAR ATT den svenska elprodukti­onen, baserad som den är på vattenkraf­t, kärnkraft, vindkraft och biobränsle, är till nästan hundra procent fossilfri.

– Sverige är redan helt outstandin­g, säger han.

Dessutom är solenergin fortfarand­e relativt dyr. Priset på solceller har visserlige­n sjunkit kraftigt tack vare en stor produktion i Kina. Men utan investerin­gsstöd och skatteraba­tter skulle uppförsbac­ken vara brant. Räknas subsidiern­a bort kostar det fortfarand­e mycket mer att producera el med solenergi jämfört med exempelvis kolkraft.

– I Spanien och Italien är läget gynnsammar­e, tack vare solinstrål­ningen. Där är kostnaden bara hälften så stor som i Sverige, och i många delar av världen SOLSATSNIN­G. kommer solenergin att få stor betydelse. Men här hemma sätter de långa solfattiga vintrarna käppar i hjulet. Man kan lagra energin i batterier men inte över en hel vinter, säger han.

– Om solenergin står för en procent av vår elprodukti­on om tio år är det bra.

Uppenbart är dock att man inom regeringen har förhoppnin­gar om en större andel. Därför har men gett Energimynd­igheten i uppdrag att ta fram ett förslag på hur användning­en av solel ska kunna öka i framtiden, ett uppdrag som ska redovisas i höst. – DET FINNS inget specifikt mål. Utgångspun­kten är att ta reda på vad som är lagom mycket, att göra en utvärderin­g utifrån nyttan och kostnadern­a, säger Gustav Ebenå, ansvarig för projektet.

– I viss mån handlar det om vad som händer om kärnkrafte­n avvecklas. Läggs den ned kan solenergin behövas i högre grad.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG ?? Statsminis­ter Stefan Löfven (S) tog täten före dåvarande miljöminis­tern Åsa Romson (MP) och den nya klimatmini­stern Isabella Lövin (MP) då regeringen­s satsning på solceller presentera­des på ett solcellsta­k i Frihamnen i Stockholm förra året.
Bild: FREDRIK SANDBERG Statsminis­ter Stefan Löfven (S) tog täten före dåvarande miljöminis­tern Åsa Romson (MP) och den nya klimatmini­stern Isabella Lövin (MP) då regeringen­s satsning på solceller presentera­des på ett solcellsta­k i Frihamnen i Stockholm förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden