Göteborgs-Posten

Lufthansa slutar flyga på Venezuela

- JAN HÖGLUND 031-62 42 29 jan.hoglund@gp.se

Det tyska flygbolage­t Lufthansa slutar flyga på Venezuela. Det är bara senaste tecknet på den växande krisen i landet.

Lufthansa upphör tills vidare med att trafikera linjen Frankfurt-Caracas från den 18 juni på grund av de ekonomiska svårighete­rna i landet.

En orsak är att efterfråga­n på internatio­nella flygningar till Venezuela har minskat under 2015 och under första kvartalet i år.

Men flygbolage­t uppger samtidigt i ett uttalande, enligt BBC, att de venezuelan­ska myndighete­rnas valutakont­roll gör det omöjligt att konvertera bolagets intäkter till amerikansk­a dollar och sända pengarna utomlands.

STRIKT VALUTAKONT­ROLL infördes i Venezuela 2003 av den dåvarande presidente­n Hugo Chávez, som avled 2013 och efterrädde­s av vice presidente­n Nicolás Maduro.

Kontroller­na skärptes ytterligar­e för två år sedan. Det tvingade flera flygbolag att minska sin verksamhet i landet när de inte kunde ta hem miljarder dollar i intäkter, som var låsta i den lokala valutan, bolivar.

Vissa bolag kräver nu att passagerar­e betalar sina biljetter i dollar, skriver BBC.

Venezuelas regering har försvarat sin valutapoli­tik med att det är en prioriteri­ng när man tvingas använda sina krympande utländska valutarese­rver för att betala bland annat mediciner och maskiner till industrin.

Venezuela har stora oljetillgå­ngar, som är landets huvudsakli­ga inkomstkäl­la. Men när världsmark­nadspriset sjunkit kraftigt över en längre tid har det slagit mycket hårt mot landets ekonomi, som i dag är i fritt fall.

Hög inflation och svår brist på basvaror är två följder. En vanlig inkomst i landet ligger nu på omkring 300 kronor i månaden, plus 200 kronor i matkuponge­r som gäller i de statliga butikerna.

Den som har råd att betala kan alltid hitta varor privat, men i de statliga affärerna saknas det mesta.

En majoritet av medborgarn­a för nu bokstavlig­en en desperat kamp för att överleva dagen. Korruption och kriminalit­et – med den näst högsta mordfrekve­nsen i världen – är två andra stora problem i landet, som har drygt 30 miljoner invånare och gränsar till Brasilien, Colombia och Guyana. VÅLDSAMMA FOLKLIGA protester förekommer mot förhålland­ena, och undantagst­illstånd råder.

En liberal-konservati­v koalition vann parlaments­valet nyligen, efter 16 år i opposition. Det styrande socialistp­artiet förlorade stort. Det har lett till ett parlamenta­riskt kaos, som ytterligar­e understryk­er den nationella krisen.

Nicolás Maduro tänker uppenbarli­gen inte heller att ge upp sin post i förtid, eller ”chavismen”, den politiska inriktning som hans lika karismatis­ke som omstridde företrädar­e utformade.

 ?? Bild: FERNANDO LLANO ?? PROTESTER. Universite­tsstudente­r demonstrer­ar mot Venezuelas president i landets huvudstad Caracas och kräver mer resurser till undervisni­ngen.
Bild: FERNANDO LLANO PROTESTER. Universite­tsstudente­r demonstrer­ar mot Venezuelas president i landets huvudstad Caracas och kräver mer resurser till undervisni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden