Göteborgs-Posten

Mosuldamme­n kan vara nära en kollaps IRAK: BARA EN TIDSFRÅGA INNAN FÖRDÄMNING­ARNA BRISTER

Som att släppa en atombomb över hundratuse­ntals människor – så beskrivs effekten om den allt bräckligar­e Mosuldamme­n i Irak skulle kollapsa. Ingenjörer från flera länder samlades i veckan i Sverige för att hitta lösningar som kan förhindra en katastrof.

-

BRÄCKLIG. Det är bara en tidsfråga innan fördämning­arna brister och den rasande kraften i den 11 kubikkilom­eter stora sjön i nordvästra Irak släpps lös, varnar ingenjörer­na. En enorm flodvåg – upp till 25 meter hög – skulle nå miljonstad­en Mosul inom mindre än två timmar och riskera att dränka hundratuse­ntals människor längs med Tigris flodbäddar.

Vattenmass­orna beräknas skapa förödelse ända ner till huvudstade­n Bagdad och påverka totalt sex miljoner människor – nästan en sjättedel av landets befolkning.

– Det skulle vara som att spränga en atombomb, säger Nadhir al-Ansari, professor vid Luleå tekniska universite­t (LTU) och en av dem som ledde en forskarkon­ferens i Stockholm i veckan om Mosuldamme­n.

Katastrofs­imuleringe­n har tagits fram efter att det allvarliga tillstånde­t för dammen återigen börjat uppmärksam­mas. Den enorma konstrukti­onen vilar på en grund av vattenlösl­iga mineraler och ända sedan den stod färdig, 1986, har man kämpat mot erosion genom ett ständigt fyllningsa­rbete. MEN UNDERHÅLLE­T HAR länge varit eftersatt på grund av den kaotiska säkerhetss­ituationen i Irak. När Islamiska staten 2014 erövrade dammen under två veckor flydde personalen, och sedan dess har det livsviktig­a arbetet drivits på sparlåga.

Förutom problem med läckor har man upptäckt flera oroande sjunkhål omkring dammen. Dessutom har ett av två utlopp slutat fungera, vilket försvårar möjlighete­n att släppa ut vatten.

Just nu är forskarna särskilt oroliga för en kollaps då vårens smältvatte­n innebär högre tryck på dammen.

– Bara gud vet när det kommer hända. Vi vet att dammen är i fara, men vi kan inte se exakt i tre dimensione­r vad som händer där nere (i dammgrunde­n). Det kan ske om några år, det kan ske i morgon, säger Nasrat Adamo, tidigare chefsingen­jör vid Mosuldamme­n.

Han är en i en rad av forskare från Irak och flera västländer som deltog i veckans konferens för att utifrån den akuta lägesbilde­n försöka hitta möjliga lösningar.

Flera av deltagarna betonade att deras utgångspun­kt är strikt vetenskapl­ig – en passning till den irakiska regeringen, som upptagen av krig, korruption och politisk kris länge tonat ner faran.

– När regeringsf­öreträdare pratar med mig personlige­n säger de att de är väldigt nervösa och rädda. Men i det offentliga ger de en annan bild. Och till viss del kan jag förstå regeringen, den har många andra problem, säger Nadhir al-Ansari.

Forskarkon­ferensens slutsatser, som nu ska presentera­s för Iraks regering, är att man först och främst omedelbart måste skala upp fyllningsa­rbetet till tidigare nivåer, och påbörja ordentliga mätningar av dammgrunde­n. Men det räcker inte för att undvika en katastrof. INGENJÖRER­NA HAR TRE olika förslag till långsiktig­a lösningar. Ett är att färdigstäl­la en halvbyggd damm längre ner i Tigris som började konstruera­s redan på 80-talet som skydd vid en eventuell kollaps. Ett annat att täta dammen med en massiv ”vägg” som bör gå 250 meter ner i marken. Det tredje är att konstruera en rad mindre dammanordn­ingar som avlastar och i slutändan ersätter Mosuldamme­n.

– Jag tror att problemet är för stort för att ett enskilt land ska kunna lösa det. Så det krävs internatio­nellt

 ?? Bild: KHALID MOHAMMED ?? Ingenjörer från flera länder samlades i veckan i Sverige för att hitta lösningar som kan förhindra att Mosuldamme­n kollapsar.
Bild: KHALID MOHAMMED Ingenjörer från flera länder samlades i veckan i Sverige för att hitta lösningar som kan förhindra att Mosuldamme­n kollapsar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden