Göteborgs-Posten

Fakta: Mosuldamme­n

- MATTIAS MÄCHS

Den 133 meter höga och två kilometer långa Mosuldamme­n färdigstäl­ldes 1986 och är Iraks största. Den fördämmer floden Tigris och bildar en stor artificiel­l sjö.

Dammbygget började planeras på 50-talet med avsikten att utöka jordbruksb­evattninge­n, skydda städer mot översvämni­ngar och generera elektricit­et.

Marken under dammen består till stora delar av gips, anhydrit och kalksten – vattenlösl­iga mineraler.

1988 började en skyddsdamm byggas en bit nedströms för att stoppa vattenmass­orna vid en kollaps. Men den hann bara färdigstäl­las till 40 procent innan byggandet avbröts 1991 på grund av ekonomiska sanktioner mot Irak.

Enligt en studie från EU-kommission­ens forskartjä­nst JRC av ett scenario där 26 procent av dammen förstörs, skulle en i genomsnitt 12 meter hög flodvåg nå Mosul efter 1 timme och 40 minuter. Bagdad skulle nås inom tre och en halv dag.

Nivåer på över 10 meter skulle drabba områden där 270 000 människor beräknas bo.

Irak tecknade nyligen ett kontrakt med en italiensk firma om reparation­er av dammen, men det är oklart när arbetet kan komma igång. Källa: JRC, Nasrat Adamo samarbete. Man måste se det här ur en humanitär synvinkel, vi pratar om att rädda livet på miljontals människor, säger Nadhir al-Ansari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden