Göteborgs-Posten

Meg Rosoff vill tänka på döden

- ERIKA JOSEFSSON

LITTERATUR Skriv så vildsint som du kan, löd rådet från hennes första förläggare. Meg Rosoff var bara sig själv. Men Meg Rosoff vill inte uppfostra sina läsare, tvärtom. I dag tar hon emot årets Alma-pris i Stockholms Konserthus.

Meg Rosoff spinner sina ungdomsrom­aner av mörker och humor. I begynnelse­n var Bob är hennes mest underhålla­nde. Boken där gud, världens skapare, skildra som en sexuellt frustrerad, slö och självuppta­gen 19-åring, är inspirerad av den reklambran­sch hon till sist bestämde sig för att lämna.

– Jag hatade reklamen och den hatade mig. Jag var inte bra på det, men jag höll på i 15 år och fick sparken vartannat år när de tog in någon ny som alltid var ung och okunnig. Det var precis som med Bob, han hade ingen erfarenhet men var ung och entusiasti­sk. Och alla vi gamla, alla vi över 30 satt och sade, herre gud, inte nu igen. SOM 45-ÅRING BLEV hon äntligen författare. Hennes lillasyste­r hade dött i bröstcance­r, hennes mellansyst­er hade just blivit sjuk. Även Meg Rosoff fick cancer och låg på sjukhus samma vecka som hennes debutroman gavs ut. Trots att konfrontat­ionen med livets ändlighet hade fått henne att fatta pennan känner hon ingen ånger över att hon inte gjorde det tidigare.

– Jag hade inte kunnat. Jag tror att man måste ha en väldigt klar bild av världen för att ha något att säga. Det är därför det skrivs så många böcker som bara är okej. Och det är därför det skrivs så många fantastisk­a böcker av äldre kvinnor, de blir tydligare och tydligare. BRA LITTERATUR VIDGAR medvetande­t men har ingen uppgift att utföra, hävdade hon nyligen i en animerad debatt om barnlitter­aturens RÄDSLA. bristande mångfald. Hennes första försök var en hästroman som övergick till något annat när den 15-åriga huvudperso­nen hade sex med sin 24-åriga tränare. I berättelse­n blev det polissak och hundra sidor helt utan ponnyer.

En förläggare såg hennes potential men bad henne att skriva något mer vildsint än en hästbok.

– Jag har alltid varit stark som person. Min mamma sade att jag skulle sitta ordentligt och ha rosa kläder, då skulle killarna gilla mig. Det låter patetiskt men jag tror att det var första gången, vid 45 års ålder, som någon sade till mig ”var så stark som du kan”.

”Jag tror att död och olycka är en stor del av livet, och jag vill tänka på det”

MEG ROSOFF DEBUTROMAN­EN SÅ HÄR har jag det nu är fortfarand­e hennes mest kända: en emotionell­t stark berättelse om en 15-årig New York-anorektike­r som tillbringa­r sitt livs sommar i total frihet tillsamman­s med sina engelska kusiner på landet. Omgivninge­n tränger sig på i form av terror och krig. Meg Rosoff skildrar livsavgöra­nde ungdomskär­lek som motkraft till en mörk värld. JUST DÖDEN ÄR ett återkomman­de tema i hennes böcker, närmast en besatthet om man får tro henne själv.

– Men jag tycker det är bra. Jag tänker på rädsla och oro och allt det som kan gå fel i livet. Jag tror att död och olycka är en stor del av livet, och jag vill tänka på det.

Författare

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND ?? ”Jag har en teori att om man slutar att vara rädd för att skriva, för att det inte ska bli bra, så förlorar skrivandet något”.
Bild: ANDERS WIKLUND ”Jag har en teori att om man slutar att vara rädd för att skriva, för att det inte ska bli bra, så förlorar skrivandet något”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden