Göteborgs-Posten

”EN FANTASTISK HÄST”

-

I fjol travade Nuncio i tredjespår under hela Elitloppsf­inalen men slutade ändå trea. I år gick han i andraspår och då räckte det till seger. – En fantastisk häst, sade segerkuske­n Örjan Kihlström.

Ifjol vann Örjan Kihlström Elitloppet med Roger Walmanns Magic Tonight .

I år valde tränaren Stefan Melander att låta stjärnkusk­en köra Nuncio.

Kihlström var väldigt förväntans­full innan loppet. Han såg Nuncio i finalen i fjol och han har sett honom vinna många gånger efter det.

– Jag visste ju vilken undantagsh­äst det var, men det var ändå en härlig känsla att köra honom. Nuncio har en enorm motor, han kan springa i högt tempo lite längre än dom andra hästarna och han vill verkligen vinna, sade Kihlström. NUNCIO VAR TVÅA i försöket bakom franske Un Mec d’Heripre efter en något stökig löpning. Till finalen valde Stefan Melander att plocka av framskorna. Ännu ett vinstgivan­de drag av Solvallatr­änaren, för det är de små detaljerna som avgör i jakten på stora segrar.

Vinnartide­n 1.09,2 är den snabbaste elitloppsf­inalen genom tiderna. UN MEC D’HERIPRE tog ledningen även i finalen. Men nu var både Kihlström och Nuncio lite mer på hugget och kunde komma fram utvändigt ledaren redan efter 300400 meter.

– Jag ville vara med där framme lite bättre i finalen, det var min plan. Och förstod väl att vi skulle få gå utvändigt om ledaren. I sista kurvan kändes Nuncio bra och jag körde inte riktigt för fullt, då fick jag feeling för att vi kunde vinna. Resolve kom nära till slut men det blev en säker seger.

– Det känns fantastisk­t att stå här igen. Jag är oerhört tacksam över att jag fick chansen att köra Nuncio, det var inget lätt val men nu känns det fantastisk­t när vi lyckades vinna, sade Kihlström i vinnarcirk­eln som hyllades enormt av Solvallas sportsliga publik (28 896 åskådare).

Det blev ett minst lika stort jubel när tränaren Stefan Melander och hans sambo Catarina Lundström kom in i vinnarcirk­eln. Med sig hade de hundarna Douglas och Lillebror.

– De gillar fest, sade Lundström och skålade i champagne. Det blir nog lite mer av den varan i kväll. Det här måste firas. Ordentligt.

– Jag trodde att Nuncio skulle vara bättre i finalen, där fick jag rätt. Men jag trodde aldrig att han skulle vinna från utvändigt ledaren. Just känner jag en enorm tacksamhet till så många människor, Cattis som sköter om Nuncio, Örjan som körde ett så bra lopp, min personal. Men störst tacksamhet känner jag ändå över Nuncio och att jag kunde köpa honom för fyra år sedan. Det är en fantastisk saga, sade Melander. NUNCIO FICK TRE miljoner kronor för sin seger. Han har nu sprungit in 21,6 miljoner kronor och har ännu aldrig varit sämre än trea på 46 starter (31-13-2). Femåringen har många år kvar på tävlingsba­nan.

Åke Svanstedt kom med Resolve från USA och presterade två starka insatser. I både försök och final travade han i tredjespår sista 600 metrarna men kunde inte nå fram till Timoko eller Nuncio.

”Jag trodde att Nuncio skulle vara bättre i finalen, där fick jag rätt. Men jag trodde aldrig att han skulle vinna från utvändigt ledaren.” STEFAN MELANDER Nuncios Tränare.

– Jag är väldigt nöjd med Resolve. Han är stark och svarade för två topprestat­ioner men det blev för långt fram och det går inte att ta något i tredjespår när tempot är runt 1.09, sade Svanstedt.

Björn Goop vann försöket med Timoko och blev fyra i finalen efter ett fint lopp.

 ?? Bild: ANDREAS SANDSTRÖM ?? SEGERTEAM. Hästen Nuncio, omringad av tränaren Stefan Melander och kusken Örjan Kihlström, tog hem Elitloppsf­inalen på Solvalla.
Bild: ANDREAS SANDSTRÖM SEGERTEAM. Hästen Nuncio, omringad av tränaren Stefan Melander och kusken Örjan Kihlström, tog hem Elitloppsf­inalen på Solvalla.
 ??  ?? PUBLIKFEST. Elitloppet lockade som vanligt storpublik på Solvalla. 28 896 åskådare fanns på plats under söndagen.
PUBLIKFEST. Elitloppet lockade som vanligt storpublik på Solvalla. 28 896 åskådare fanns på plats under söndagen.
 ??  ?? LYCKA. Stefan Melander och Örjan Kihlström sken som solar efter vinsten, för övrigt kusken Kihlströms andra raka i Elitloppet.
LYCKA. Stefan Melander och Örjan Kihlström sken som solar efter vinsten, för övrigt kusken Kihlströms andra raka i Elitloppet.
 ??  ?? PAMPIG ENTRÉ. Under invignings­ceremonin hälsades kuskarna välkomna från toppen av en dubbeldäck­are.
PAMPIG ENTRÉ. Under invignings­ceremonin hälsades kuskarna välkomna från toppen av en dubbeldäck­are.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden