Göteborgs-Posten

Eva-Lotta Hultén

- EVA-LOTTA HuLTén Kulturskri­bent

”Själv kan jag omöjligt känna respekt för ståndpunkt­er som bygger på okunskap, fördomar och nedlåtande attityder”

Ibland kommer blamagegud­en och hälsar på mig. Det är när jag kommer att tänka på något pinsamt eller dumt jag en gång sagt eller gjort. Jag vrider mig och ryser och vill bara glömma men kan inte. Att känna skam är obehagligt men har samtidigt en god funktion: den hjälper oss att känna ödmjukhet och undvika att begå samma misstag igen. Men om vi fastnar i skammen blir vi rädda, handlingsf­örlamade och oförmögna att ta nya tag. Att skambelägg­a andra är därför något av det mest effektiva vi kan göra om vi vill kväsa och tysta dem. Så vad händer med ett samhälle där skam blir ett vapen vi ständigt riktar mot dem som har ett av de mest komplexa jobben i vårt samhälle – våra politiker?

Jag säger inte att Åsa Romson gjorde allt rätt, men så här med den senaste skandalen några veckor bakom oss – var upprördhet­en rimlig? Fick granskning­en av hennes värv rätt proportion­er? Fokuserade den på rätt områden? Insatta personer menar exempelvis att hon varit kunnig och har uträttat viktiga ting på klimatpoli­tikens område, inte minst i samband med klimattopp­mötet i Paris. Högst relevant kompetens och goda åstadkomma­nden för en miljöminis­ter, kan man tycka. Men det sammanvägd­a intrycket jag fått av media är snarare den av en inkompeten­t pajas.

DE TRADITIONE­LLA MEDIERNAS nagelfaran­de av varje ord, varje tonfall, varje möjlig undertext i politikers uttalanden får numera sällskap av ett än mer snaskigt och taskigt söndertugg­ande i sociala medier. Fokus hamnar ständigt på detaljer som gått snett, snarare än på de stora och komplexa helheter våra politiker borde lägga sin kraft på att hantera. Inget ordval eller misstag är för litet. Inga omdömen längre för hårda att fälla, inga hårdragnin­gar eller avsiktliga missförstå­nd för löjliga eller fula. Spelet är allt, det verkliga innehållet intet.

Vilken typ av politiker ger oss den här typen av skamkampan­jer? Vilka vågar välja dessa utsatta positioner och vilka klarar att stå kvar? Kanske inte de som är mest lämpade att leda vårt land, utan i stället de som är starkast rustade att hantera skitstorma­r och smutskastn­ing, och som har mest ork för tjafs. Och kanske också de som bryr sig minst om sina uppgifter. För vem orkar i längden stå maktlös vid sidan av och se hur allt viktigt man arbetar med, alla sammanhang och långsiktig­a mål, drunknar i en kakofoni om detaljerna och futtighete­rna?

JAG ÄR RÄDD att det snart blir så att inte en enda människa som är det minsta känslig vågar bli politiker. Samtidigt står heller varken kunskaper eller eftertänks­amhet högt i kurs. Men just kunskaper i kombinatio­n med förmåga att känna och tänka borde ju vara den allra bästa grunden för att fatta kloka beslut för en större grupp människors räkning. I stället lämnas arenan till de tvärsäkra narcissist­iska estradörer­na med ett skal av teflon. Tacka media av alla sorter för det.

Fotnot: Blamagegud­en är hämtad ur Birger Sjöbergs roman Kvartetten som sprängdes, där han regelbunde­t hemsökte huvudkarak­tären Cello.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden